31. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaugtöö Päev julgustab töötajaid rohkem usaldama

Täna, 31.mail toimub üle-eestiline Kaugtöö Päev, mille raames jätab ligi 1500 inimest kontorisse minemata ja teeb tööd kodust, pargist, kohvikust või mujalt.

Kaugtöö Päeva eesmärk on julgustada nii tööandjaid kui töötajaid murdma kontoritöö traditsioone ja kasutama targalt tänapäeva tehnoloogilisi võimalusi oma töö tegemiseks väljaspool kontorit.

“Inimesed on paljudes valdkondades viimase kümne aasta jooksul kohandanud oma käitumist ja elukorraldust vastavalt tehnoloogilistele arengule. Kontoriga seotud töökorralduses on paljud juhid veel kinni vanas mentaliteedis, et töötaja peab istuma 9-17ni laua taga. Julgen oma kogemusest kinnitada, et inimestele vabaduse andmine oma töö korraldamisel  pigem suurendab usaldust ja sunnib neid oma eesmärkide täitmise nimel rohkem pingutama,” julgustab Microsoft Baltikumi juht Rain Laane kaugtööd proovima.

Eesti ettevõtete töökorralduse paindlikkust uuris Palgainfo Agentuur koostöös CV-Online´ga, küsitledes üle 9200 töötaja ja 300 ettevõtte. Uuringust selgus, et enamus vastanutest (80%) peavad oma töökorralduses iseseisvust oluliseks. Kuigi aja- ja koha mõttes ei võimalda töö iseloom sageli suurt paindlikkust, on funktsionaalne ehk sisuline tööpaindlikkus Eesti ettevõtetes suhteliselt suur -  oluline osa töötajatest saab kaasa rääkida oma töö eesmärkide, protsessi ja meetodite osas. Suur osa vastajaid (80%) ütles, et neil on kolleegidega head suhted ja neid usaldatakse töö juures. Samas juhtimiskvaliteedi osas oldi pigem kõhkleval seisukohal, samuti selles osas, kas olla oma töökorraldusega rahul või mitte.

Targa Töö Ühingu juhi Kadri Seederi sõnul leidis suur osa töötajatest, et juhid võiksid tegeleda rohkem tulemuste hindamisega ja  mitte kellaaegadest kinnipidamise või kohaloleku kontrolliga. Selgelt joonistus välja, et töötajad, kel on suurem iseseisvus oma töökorraldusel, on oma tööga ka rohkem rahul. Väiksemates ettevõtetes on töötajatel rohkem sõnaõigust oma töökorralduse seadmisel. Ühtlasi näitas uuring, et kaugtööd tegevatel töötajatel on suurem vabadus oma tööaega korraldada, rääkida kaasa eesmärkide seadmisel ja tulemuste hindamisel.

Kaugtöö Päeva algatusega liitunute suur arv näitab, et Eestis on paindliku tööstiili rakendamine mitmetes ettevõtetes levinud. Näiteks Elion toetab oma ettevõttes kaugtöö tegemist. "Näeme värbamisel üha rohkem, et uue põlvkonna noorte jaoks ei ole traditsiooniline 8-17ni kontoris töötamine iseenesestmõistetav. Arvan, et  lähiajal saavad just need ettevõtted tööturul edukamaks, kes suudavad kohanduda ja käia kaasas noorte ja vihaste uute mõttemallidega," ütles Elioni personalidirektor Maria Kütt.

Sarnaseid trende näeb ka Skype´i personalijuht Merle Lindma. „Minu jaoks on kaugtöö võtmesõna usaldus, sest edukas üleminek on kinni inimeste peas, eelkõige juhi peas. Paindlikule töötamise võimalusele tuleb läheneda süstemaatiliselt ja teadvustada sellega kaasnevaid ohtusid,” lisas ta.

Kaugtöö Päeva raames toimub täna kl 10-14.00 Tallinna Ülikoolis tasuta seminar, kus paindliku tööstiili rakendamisest räägivad Maris Lauri, Kaja Kallas, Ardo Reinsalu jt. Lisaks on kõigile kaugtöö tegijatele tänasel päeval Reval Cafe´des eripakkumine.

Kaugtöö Päeva korraldab Microsoft Eesti koostöös Skype´i, Elioni, Targa Töö Ühingu, Teenusmajanduskoja, Kaubandus- ja Tööstuskoja, CV-Online´i, CPD Arenduskeskuse, Reval Cafe´ga.

Autor: Tiive Murdoja, Marek Mühlberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700