3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Tallinna esindusväljakul pakutakse liha ja napsi

Loogika järgi võiks Viru väljaku äärne Steakhouse Liivi olla üks linna esindusrestoranidest. Reaalsus on aga natuke teistsugune.

Valdav osa külastajatest ongi võõrkeelsed. Tellimust esitades hoiatati, et läheb poolt tundi kuni tund, aga läks ainult paarkümmend minutit, nii et tegemist on hästi töötava masinavärgiga – Liivi on ligi kakskümmend aastat oma roogadega rahvast toitnud.

Teenindus oli kiire ja näis usaldusväärne, kelnerid ei unustanud küsida, kui küpsena oma liha-kala soovin. Samuti oldi lahked: esimene asi, mis esmaspäeva varajasel lõunal lauda toodi, oli priske klaasitäis napsi. “See on väike kingitus restoranilt,” ütles kelner. Tänasin, kuid ilmselt ei suutnud oma ehmatust varjata, nii et kohe tõi ta ka ühe kommi, arvates, et ehk meeldib see mulle rohkem. Nii ma siis lõunatasin seal, üksinda, pits viina ees.

Poeetiliste nimedega toiduvalik

Steakhouse on külastajatele mugavam kui tavarestoran, valik on kitsam ja otsust seega lihtsam teha. Kõige rikkalikumalt on menüüs esindatud veiseliha. Kesklinna konteksti arvestades on nimed üllatavalt poeetilised: Liivi Leheke, Tuline Texas, Sibulamantel, Elevandikõrv, Leedi steik, Sarviku Saladus ja Nauding kahele. Sea- ja linnuliha puhul minnakse aga hoopis lüüriliseks: Kollane Mütsike, Metsahärra Soovitus ja Kuldne Kikas.

Kellele kulinaarsest poeesiast infoedastuseks ei piisa, saab väiksemas kirjas lugeda, kuidas ja millest on “lehekesed” ja “mantlid” valmistatud. Tegelikult on kõik need steigid ehk grillitud liha või kala. Arvestades Liivi pikka iga ja spetsialiseerumist, võiks olla tegemist usaldusväärsete steigiküpsetajatega. Suur oli aga minu üllatus, kui tellitud poolküps liha ei jõudnud lauda mitte ainult läbiküpsenuna, vaid lausa poolkõrbenult. Erakordne viltuminek, arvasin ma, ja läksin sinna teisel päeva tagasi. Sedapuhku tellisin poolküpse tuunisteigi. Oh häda, seegi oli nii põhjalikult ära küpsetatud, et roosakat värvi oli ainult steigi südames millimeetrine viirg. Kõik ülejäänu oli läbi-lõhki täisküps, mis aga teatavasti on hukatuslik nii kvaliteetsele veiselihale kui ka tuunikalale.

Õppimisruumi jagub

Steike toetavad ansamblid olid samuti kehvakesed. Sinisetoonilised keedukartulid tuunisteigi juures olid absoluutselt maitsetud, leige minimais veisesteigi juures aga ei sobinud ei roheliste ubade, beebiporgandite ega piprase kastmega, lihast rääkimata.

Muidugi imetlen ma restoraniettevõtjaid, kes on leidnud niši, milles kakskümmend aastat edukalt toime tulla. Samas ei jõua ma ära imestada, et selle ajaga pole steigiküpsetamist selgeks saadud. Mis imet seal siis on – grill tuliseks ja kui muidu ei saa, siis minuteid lugema! Potentsiaali ju on, sest usinad teenindajad küsivad ikka ja jälle, kui küpset liha või kala klient soovib.

Steakhouse Liivi

Aadress: Viru väljak 2,

Tallinn

Telefon: 617 7055

Avatud: 11–23

Punktid: 18

TOIT

10/5

TEENINDUS

10/7

INTERJÖÖR

10/6

PÕHIROOGADE HINNAD: 14,50–27,90 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700