Autor: Tiive Murdoja • 17. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas lahkumisavaldust saab tagasi võtta?

Lugeja küsib: Esitasin tööandjale lahkumisavalduse kuu aega ette, sest leidsin uue töökoha. Nüüd kaks nädalat hiljem uus töökoht ikkagi ei võta mind tööle ja sooviks oma ülesütlemisavalduse tagasi võtta ja tööd jätkata. Kas tööandja peab mu avalduse tagasi andma või võib ta sellest keelduda?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets: Töölepingu seaduse § 95 lg 1 kohaselt võib töölepingu üles öelda ülesütlemisavalduse tegemisega. Võlaõigusseaduse § 195 järgi toimub ülesütlemine avalduse esitamisega teisele lepingupoolele. Tegemist on kujundusõigusega, mille puhul ei ole vajalik saada teise poole heakskiitu, vaid leping lõppemine leiab aset ühe poole tahteavaldusega.

Lepingu lõppemise avalduse kehtivuse eelduseks on tsiviilseadustiku üldosa seaduse (edaspidi TsÜS) § 69 lõike 2 alusel selle jõudmine teise lepingupooleni. Tahteavaldus on kätte saadud, kui see on tahteavalduse saajale isiklikult teatavaks tehtud. Eemalviibijale tehtud tahteavaldus loetakse kättesaaduks, kui see on jõudnud tahteavalduse saaja elu- või asukohta ja tal on mõistlik võimalus sellega tutvuda.

Tahteavalduse (ülesütlemisavalduse) tagasivõtmist reguleerib TsÜS § 72, mille kohaselt tahteavaldust ei loeta tehtuks, kui enne tahteavaldust või sellega ühel ajal jõuab tahteavalduse saajani tahteavaldust tagasivõttev tahteavaldus.

Seega tahteavaldus jõustub selle jõudmisega adressaadini ja seda saab muuta või tühistada vaid poolte kokkuleppel kuni tahteavalduses näidatud lepingu lõppemise kuupäevani. Seega tööandjal ei ole kohustust Teie lahkumisavaldust tagasi anda.

Loe lisaks tööõiguse teemadel siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700