31. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga viies eestlane on kõrgema palga nimel nõus riiki petma

Pea iga viies eestlane on kõrgema palga nimel nõus riiki petma, selgus tööportaali cvkeskus.ee uuringust.

Kas oleksid kõrgema palga nimel nõus tegema rohkelt ületunde, saama osa palgast ümbrikus või lepiksid halva tööõhkkonna, igava töö või karjäärivõimaluste puudumisega? 1036 Eesti inimest hõlmanud küsitlusest selgus, et enim ollakse kõrgema palga nimel nõus igava tööga.

"Koguni 21% vastanuist valiks igava ja üksluise töö, kui see oleks kõrgelt tasustatud," ütles CV Keskuse juht Paavo Heil. "Mõneti on see ju loogiline, kindlasti on paljudki unistanud, kui tore oleks lihtsalt kontoris mittemidagi tehes istuda ja selle eest head palka saada, kuid inimesed, kes on oma elus mõnda aega nii töötanud, teavad, et tegelikult ei ole see üldse meeldiv – pikemas perspektiivis ei suudaks ka kõige vähenõudlikum töötaja teha päevast päeva igavat tööd, sest igal inimesel tekib siis, kui esmavajadused kaetud, sisimas vajadus eneseteostusele," selgitas ta.

Veidi vähem, 18% vastanuist oleks nõus aga kõrgema palga nimel petma riiki ja saama kõrgema osa palgast n-ö ümbrikus. "Enne, kui töötaja nõustub osa oma palgast ümbrikus vastu võtma, peaks ta siiski mõtlema, et pikemas perspektiivis on kaotajaks just tema ise – mitmete hüvitiste ja tasude maksmisel on summa arvutamise aluseks just ametlik sissetulek," märkis Heil.

"Ning mis veelgi hullem, inimesed ei pruugi seda endile küll teadvustada, kuid tegelikkuses kaasneb ümbrikupalkade maksmisega negatiivne mõju tervele ühiskonnale – kahaneb riigi võimekus, üleüldine turvalisus ning saamata jääb terve hulk vajalikke teenuseid," lisas ta.

17% vastanuist lepiks Paavo Heili sõnul kõrgema palga nimel karjäärivõimaluste puudumisega. Pideva ületöötamisega lepiks kõrgema palga nimel 6% ning halva tööõhkkonnaga 1% vastanuist.

"Huvitav tõik on aga seegi, et koguni 29% vastanutest ei oleks kõrgema palga nimel nõus ühegi eelmainitud punktiga, mis näitab, et raha ei ole siiski mitte kõigile eestimaalastele peamine eesmärk," tõi CV Keskuse turundusjuht Laura Tammeorg välja küsitluse positiivse külje. "8% vastanutest oleksid kõrge palga nimel nõus aga kõigi mainitud punktidega," lisas ta.

CV Keskuse sõsarportaal cvmarket.lt viis hiljuti sarnase küsitluse läbi ka Leedus ning selgus, et seal ei ole 21% vastanuist nõus ühegi punktiga ning 11% neist lepiks kõrgema palga nimel kõigega.

CV Keskus OÜ on aastal 2000 loodud tööportaal, mis on tänaseks Eesti kõrval esindatud ka Lätis, Leedus ja Ungaris ning on osa rahvusvahelisest kontsernist CV Market Group. CV Keskuse veebilehel on üle 8000 tööpakkumise.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700