Restoranitest: Rapla Roheline Ait on täistervislikke toiduüllatusi

Harva, kui kulinaarsete kuulujuttude allikas asub Tallinnast väljaspool, aga kevadest saadik liiguvad ringi kuuldused, et ühes Rapla söögikohas pakutakse iselaadi hõrgutisi.

Selle koha nimi on Roheline Ait ja tegemist tervislikku toitu propageeriva söögikohaga. “Propageerimine” ja “propaganda” tekitavad pigem negatiivseid assotsiatsioone, kuid seekord on tegemist nii andekate propagandistidega, et hakkan vabatahtlikult ja suure rõõmuga nende ohvriks.

Menüüs hakkab silma kohalik tooraine ja kõikvõimalikul moel valmistatud köögiviljad nii omaette roana kui ka lisandina. Kokk segab hoogsalt kohalikku kraami maailma maitsetega: kitsejuust pannakse kokku kookosega, kookos maitsestab ka hernepüreed ja rukkileivakooki, kurkum kõlbab kokku kanepiseemnetega, vanill forelliga. Sealjuures pole kohalikud maitsed sugugi unarusse jäetud, peedikotlet ja seapraad on täiesti olemas, kuigi väikese kiiksuga.

Eelroogadest põhitoitudeni

Eelroogadeks on traditsiooniline Eesti räimeleib, millel vaid täpike kapparikastet uuemale ajale viitamas, ja Kalamatsi kitsetoorjuustu-kookosekreem marineeritud punapeedi ja suitsutatud maapirniga. Juustu-kookosekreem on üks fantaasiarikkamaid roogasid, mida viimasel ajal olen söönud, lisaks on see ka lustliku välimusega – kreemipallid on justkui kaks väikest siilikest, kellel okaste asemel päevalilleseemned, pluss rohelised salatilehekesed ja kuivatatud rukkililleõied.
Traditsioonilisemat tiiba toetas külm keefirisupp, kus vaid sibulaseemned, millega supp üle puistatud oli, tavapärasest suveklassikast hälbisid, ja seafilee kartuli ja kapsaga. Mängulustita ei saanud läbi aga meie põline seapraad: hapukapsas oli pakitud rohelise kapsalehe sisse nägusaks rulliks ning pannikartulid olid saanud maitset pardi-, mitte searasvalt.
Grillitud forellifilee tembutas täiega: lisandiks kikerherne-läätsepadi, koore-veinikastme juhtmaitseks vanill. Kes ütleb, et forell ja vanill ei sobi kokku?

Fantaasiarikas kulinaarne lend sai desserdiga sujuva maandumise

Brüleekreem sõstramoosiga oli tugevalt mündimaitseline, mango – valge šokolaadi kook aga lihtsalt täiuslik. Kolm kuud olla kokk selle retsepti lihvinud, enne kui rahule jäi. Seda kolme kuud on maitses tunda.
Vaatamata positiivsele elamusele pean vajalikuks hoiatada, et Roheline Ait igaühele ei sobi. Ma ei soovitaks sinna minna kellelgi, kes ise täpselt teab, kuidas üks või teine toit peab maitsema ja kuidas neid peab tegema. Vanilline kalaroa kaste ja sibulaseemned, mis peenra asemel keefirisuppi pannakse, võivad neid tõsiselt närvi ajada.
Vanemas keskeas kõrvallaua proua toon oli õige etteheitev, kui ta oma koogil “imeliku maitse” leidis. Kas tal oli ees kookosega rukkileivakook või valge šokolaadi – mangokook, ei ulatunud nägema. Pealegi ei antud prae kõrvale leiba, ainult mingit köögivilja!
Avatud meeltega uudishimulikud toidusõbrad leiavad eest aga hubase söögikoha, kus pererahvas oma külaliste olemise igal moel mõnusaks püüab teha. Kohvitajad istuvad sohvanurgas, kiire näksi võtjad bistroolaadses nurgakeses, põhjalikuma lõuna-õhtusöögi jaoks on ümmargused lauad.
Kardinad hõljuvad tuules, terrassile paistab päike – mida ühelt suvepäevalt veel tahta...

Roheline Ait
Aadress: Tallinna mnt 15a, Rapla
Telefon: 603 1015
Avatud: 11–22, R, L 11–00, P 11–20

Punkte kokku: 25

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/9
INTERJÖÖR
10/8

PÕHIROOGADE HINNAD: 7–12 eurot


Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara