12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse hoiatab uue püramiidskeemi eest

Tarbijakaitseameti teatel on neil alust arvata, et viimasel ajal meedias kajastamist leidnud Emgoldexi kullamüügiskeemi näol võib olla tegemist püramiidskeemiga.

Täiendavate tõendite laekumisel algatab amet ettevõtte suhtes väärteomenetluse.

Tarbijakaitseamet palus inimestel suhtuda ettevaatusega skeemidesse, mis tavatöö kõrvalt lisaraha teenimiseks tööotsa otsides silma võivad jääda. Endale tuleks selgeks, kas tegu on keelatud püramiidskeemi või lubatud soovitus- ja võrkturundusega.

Püramiidskeem on müügiskeem, milles osalemisel tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist või tarbimisest. Erinevalt soovitus- ja võrkturundusest on püramiidskeem tarbijakaitseseaduse järgi eksitav ja keelatud kauplemisvõte. Selletaoliste müügiskeemide reklaamide avaldamine on samuti karistatav.

Võrkturundus töötab põhimõttel, et kui skeemiga liitunud inimene kutsub veel kedagi süsteemi toodete müüjaks, võib ta teenida ka enda kaasatud inimeste toodete müügilt. Võrkturunduses tuleb tarbijalt võetav tasu toodete või teenuste müügist ning skeem põhineb reaalse toote või teenuse müügil. Soovitusturundus toimib põhimõttel, et kui tarbija soovitab kellelegi mingit firmat või toob viimase endaga koos liituma, siis saab ta ise mingi lisaboonuse.

Tarbijatel tasub erinevatesse lihtsatesse teenimisvõimalustesse suhtuda skeptiliselt ja uurida, millised on konkreetse müügiskeemiga liitumise ja võimaliku tasu saamise põhimõtted, milline on sõlmitav leping ja kuidas saab lepingust taganeda, teatas amet.

Eriti tähelepanelikuks tasub muutuda, kui inimeselt nõutakse võrgustikuga liitumiseks suurt sissemakset. See on tavapärane keelatud püramiidskeemi puhul.

Tarbijakaitseamet soovitab eirata üleskutseid liituda püramiidskeemidega, kuna liitunutel puudub garantii oma investeeringute tagasisaamise või kasumi teenimise osas.

Juhul kui tegemist pole püramiidskeemiga, kuid raha teenimiseks tuleb müüa kõrge hinnaga tooteid, tuleks inimesel endalt küsida, kas ja kui palju on olemas potentsiaalseid kliente, kes neid tooteid ostaksid.

Kui inimesel tekib müügiskeemi osas kahtlusi või küsimusi, millele ta ei saa skeemi levitajalt vastust, võib ta pöörduda tarbijakaitseameti poole.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700