Autor: Tiive Murdoja • 26. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tööandja peab andma lapsevanemale koolialguse esimesel päeval vaba päeva?

Lugeja küsib: Laps läheb esimesse klassi, kuid esimene koolipäev on sel aastal 2. septembril, esmaspäeval. Kas tööandja peab siiski mulle töölt vaba päeva selleks andma?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Tööandja võib ettevõttes kehtestada seadusest soodsama korra ja anda lapsevanematele koolialguse esimesel päeval vaba päeva – olgu see siis kalendri liikuvuse tõttu 1. või mõni muu kuupäev, kuid seadus selleks ei kohusta.

Alati eeldatakse, et töölepingulises suhtes käituvad töötaja ja tööandja mõistlikult, heas usus ja teise poole huvidega arvestades. Kui sooduskorda ettevõttes pole ja tööandjaga muud kokkulepet ei saavutata, on koolilapse vanemale siiski seadusega sätestatud muud võimalused ennetada ootamatut probleemi sel pidulikul päeval.

Kui kooliminev laps on alla 8-aastane, on lapsevanemal õigus kalendriaasta põhipuhkuste ajakava planeerimisel nõuda põhipuhkust talle sobival ajal, sealhulgas näiteks koolimineku alguseks töölepingu seaduse (edaspidi TLS) §-i 69 lõike 7 punkti 3 alusel.

Veel annab töölepingu seadus korraga ühele lapsevanematest õiguse tasustatud lapsepuhkuseks kolm tööpäeva, kui vanemal on üks või kaks alla 14-aastast last ja kuus tööpäeva, kui vanemal on vähemalt kolm alla 14-aastast last või vähemalt üks alla kolmeaastane laps. Selle puhkuse tasu hüvitatakse tööandjale riigieelarvest – 2013.aastal on päevatasu suurus 15,18 eurot (TLS § 63 lg 1). Puudega lapse emal või isal on lisaks õigus saada lapsepuhkust üks tööpäev kuus kuni lapse 18-aastaseks saamiseni, mille eest tasutakse keskmise töötasu alusel.

Tasustamata lapsepuhkust on töötajal õigus nõuda, kui kasvatatakse kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last. Igal kalendriaastal on sel juhul lapse nii isal kui emal õigus saada kuni 10 tööpäeva vabaks (TLS § 64).

Puhkuste kasutamine toimub puhkuste ajakava järgi ja ajakava saab muuta vaid poolte kokkuleppel. Kui ettevõttes puhkuste ajakava pole koostatud või sealt puudub töötaja puhkus või selle osa (näiteks lapsepuhkus), on töötajal õigus kasutamata puhkust nõuda sellest tööandjale kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis avaldusega 14-kalendripäeva ette teatades. Silmas peab pidama, et põhipuhkust saab jagada osadeks vaid poolte kokkuleppel.

Loe lisaks tööõiguse teemadel siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700