Uus võimalik vanemahüvitise arvutamise valem soosib osaajaga töötamist

Valitsus ei jõudnud veel kokkuleppele vanemahüvitise seaduse muutmises, mille eesmärk on senisest enam soodustada töötamist vanemahüvitise saamise ajal. Praegu kehtiva valemi järgi võib väikelapse hooldamise kõrvalt tööle läinud vanema kogutulu ehk hüvitise ja palga summa kujuneda väiksemaks, kui oli tema senine vanemahüvitis.

Vanemahüvitise peamine idee on kompenseerida lapsevanemale saamata jääv tulu ajal, kui ta on väikelapsega kodus. Neil vanematel, kes vanemahüvitise saamise ajal ka töötada ja tulu teenida soovivad, vähendatakse hüvitist praeguse valemi järgi nii, et inimese kogutulu võib kujuneda väiksemaks kui oli tema varasem vanemahüvitis, vahendasid ERR uudised "Aktuaalne kaamerat".

Riigikohtu hinnangul ei ole seda lubav säte põhiseadusega kooskõlas. Sotsiaalminister Taavi Rõivas leiab, et valem on ajale jalgu jäänud, sest inimeste sissetulekud on suurenenud.

"Nüüd, kui aeg on neid summasid oluliselt kasvatanud kümne aasta taguse ajaga võrreldes, tekkis valemis väike anomaalia - kümnetel juhtudel kümnetest tuhandetest tekkis see, et vanemad käivad küll tööl, võib-olla väga väikese koormusega, aga tulemus on see, et nad kaotavad oma hüvitise summast rohkem, kui töölt saadud palk. Me saame kõik aru, et see ei ole mõistlik," selgitas Rõivas.

Ehkki valitsus täna veel vanemahüvitise muudatustes kokkuleppele ei jõudnud, läheb hüvitise ümberarvutamisel tõenäoliselt käiku sotsiaalministeeriumi välja pakutud ning praegusest mõnevõrra lihtsam valem.

Nii vana kui uue valemi puhul tuleb arvestada vanemahüvitise määraga, mis järgmisest aastast on 320 eurot.

Ministri sõnul peaks valemi muudatus eelkõige soosima osa-ajaga töötamist, mis aitaks säilitada kvalifikatsiooni ning ka sidet töökohaga. Muudatused peaksid jõustuma järgmisest aastast ning neid kohaldatakse tagasiulatuvalt alates riigikohtu otsusest.

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine