17. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha õunauputuse korral?

Kui õunu on rohkem kui ära süüa jaksad, on paslik meelde tuletada, mida head selle kalli saagiga peale hakata. Piia Tiigemäe Rebase talust annab soovitusi.

Õunamoosi tasub teha hapukatest õuntest, need lagunevad keetes hästi. Sobivad sordid on näiteks Aia ilu, Sidrunkollane taliõun, Antonovka, Tellissaare, Sügisjoonik, Talvenauding. Õunamoosi võiks teha mitu korda ja erinevate lisanditega, et talvel põnevam oleks. Kui varem on sügavkülma pandud maasikaid, vaarikaid või muid varasuviseid marju, siis nüüd on õige aeg neid õunamoosi hulka lisada, et erineva maitsega moose saada. Väga maitsva moosi saab, kui lisada veidi astelpajumarju. Jõuluse maitsega moosi saab jahvatatud nelgi või kaneeliga.

Kuivatatud õunteks sobivad magushapud või hapud sordid, millel on valge tihe sisu, näiteks Valge klaar, Krügeri tuviõun, Sügisjoonik, Põltsamaa taliõun, aga ka Krameri tuviõun, Koit, Cortland, Melba, Tellissaare, Paide tali.

Küpsetamiseks sobivad hapud, pehme viljalihaga õunad, nagu Valge klaar, Antonovka, Sügisjoonik.

Parimad säilitusõunad on näiteks Katre, Tellissaare, Talvenauding, Orlovski sinap, Lobo, Veteran, Karksi renett, Cortland. Õige aeg korjata talveõunu on siis, kui seemne ots on pruun või seeme on poolpruun. Õunte hoidmine kartulite ja teiste juurviljadega ühes keldris vähendab oluliselt nende säilivusaega, ka tuleb seal õuntele varsti juurde spetsiifiline "keldri maitse". Kui muud võimalust pole, siis võib isoleerida õunakastid juurviljadest papi ja tekstiiliga. Tsementpõrandaga keldrid kipuvad tihti olema liiga kuivad, sellise ruumi nurka võiks panna veeanuma.

Ja mis oleks talv ilma koduse õunamahlata? Hästi sobivad selleks Sügisjoonik, Valge klaar, Kuldrenett, Krameri tuviõun, Sügisdessert, Melba, Lembitu, Suislepp, Koit, Lobo, Talvenauding, Tellissaare, Pärnu tuviõun, Cortland.

Autor: Elen Luht, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700