26. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tead, mille peale su raha kulub?

Oled vahel imestanud, kuhu su raha küll kaob? Raadio 2 saatejuht Madis Aesma imestas samuti ning leidis, et vastuse sellele küsimusele annab eelarve pidamine.

„Tahtsin kulutusi kontrolli alla saada ja välja selgitada, miks teinekord kuu lõpus puudujäägid tekivad,“ põhjendab Aesma tänavu veebruaris sündinud otsust hakata eelarvet koostama. Kulusid-tulusid seab ta ritta ka nüüd, kaheksa kuud hiljem ning oskab öelda, kas ja mida sellest kasu on olnud.

Madis Aesma kirjeldab end kui raha suhtes üsna tundlikku inimest. „Ma tunnen üsna suurt stressi, kui mingeid arve kokku löön ja avastan puudujääke. Need ikkagi tekivad, ehkki mingeid erilisi nõrkusi mul ei ole, mis hirmsasti raha rööviks,“ kirjeldab Aesma. Seetõttu kirjutabki ta nüüd iga päev oma väljaminekud üles ning ei pea sellele kuluvat aega – päevas keskmiselt 6-7 minutit – märkimisväärseks. „Ajakulu ei ole probleem ja kergelt, väheste kuludega mööda saadetud nädalat on hea vaadata. Sissekanded on alati pigem stressirohked, see on tõsi,“ möönab Aesma.

Eelarvet peab Madis Aesma tarbijaveebis tasuta kasutamiseks oleva abivahendi „Minu raha“ abil. „Minu rahasse“ kasutajana sisse logides saab oma tulusid-kulusid detailselt kirja panna ning kui eelarvet juba kauem peetud, siis vaadata oma väljaminekuid-sissetulekuid kuude lõikes. Iga kuu kohta saab seada endale eesmärgi, kui palju tahaksid näiteks toidule või autole kulutada ning jooksvalt jälgida, kuidas prognoositud summa tegelikult kulutatud saab.

Madis Aesma toob välja, et kõige negatiivsem üllatus oma eelarvet vaadates oli kahtlemata see, et toiduained on kohutavalt kallid. „Söögikraami peale läheb liiga palju raha. Samuti selgus, et kord nädalas koju toitu osta on odavam, kui mitu korda poes asju nillimas käia,“ annab Aesma nipi, kuidas vähem kulutada.

Kaks fakti eelarve kohta

Eelarve tegemise kasu seisneb selles, et kui lahterdad oma kulud ja tulud võimalikult detailselt ning kirjutad järjekindlalt oma sissetulekud ja väljaminekud üles, saad täpse pildi oma tuludest ja kuludest. Mis veelgi tähtsam: näed täpselt, mille peale sa kulutad. Selleks tasub oma kulud peensusteni lahti kirjutada: näiteks kulud koju ostetavale toidule ja väljas söömisele, kulud sideteenustele, eluasemele, laenudele-liisingutele, transpordile, meelelahutusele, hobidele, lemmikloomadele jne. Üles tuleks kirjutada ka mõnekümnesendised väljaminekud.

Eelarve pidamisega alustades sea endale eesmärk, mille jaoks hakkad eelarvet koostama – näiteks tahad teada, kui palju sul kuus toidu peale raha kulub. Või soovid end distsiplineerida – teades, et pead kõik kulud üles kirjutama, ei haara toidupoes riiulist kõiki asju, mille järgi hetkel isu tekkis. Või tahad välja selgitada, kui palju on sul võimalik regulaarselt raha kõrvale panna mõne unistuse elluviimiseks: reis, kodusisustust puudutav ost jne.

- Vaata siit veel nippe eelarve koostamiseks

- Veebipõhine tasuta eelarve pidamise abivahend „Minu raha“ asub siin.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700