27. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Aed meelitab põneva toidu ja meeldiva teenindusega

Kuna restoranist Aed ikka ja jälle häid sõnu kuulda on olnud, läks Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma uudistama, millega nad oma külastajate truu poolehoiu ära on teeninud.

Söögisaal on hilisel lõunaajal rahvast parajalt täis. Iseäralikud värvikrohvised seinad, jämedad laetalad, palju rohelust (ikkagi Aed!) ja väikesed laualambid teevad väikese ruumi eriliselt hubaseks – justkui kodune söögisaal, ainult pisut suurem.

Aed ei ole aastatega põrmugi vananenud. Nende klassikalises stiilis mööbel, hubased laualambid ja toalilled mõjuvad sama värskelt kui alguses.

Oma modernse ja tervisliku Eesti köögi pakkumisel olid nad tööd alustades vägagi trendikad, võiks isegi öelda, et suunanäitajad. On praegugi. Aastate jooksul on teised neile ainult järele tulnud. Kodumaine pastinaak, kaalikas, seller ja kohalik kala on jõudnud praeguseks pea iga teise restorani menüüsse.

Kuusevõrsejäätis ja sidrunikreemitupsud

Uudisena on menüüsse tekkinud kuusevõrsed, neist tehakse jäätist. Ainult et kuusevõrsejäätis oli parajasti otsas, kevadised kuusevõrsed osutusid liiga populaarseks, et sügiseni vastu pidada. Üldiselt leiab Aiast aga keskmisest enam taimseid toite: on supp, salatid, pirukas, kotletid, pasta, orsoto.

Eelroogadest jäi valik soolasiiale ja vutimunadele. Soolasiiatükid koos vutimunade, saiakrõpsude ja sidrunikreemitupsudega olid väga maitsvad, eriti koos mõnusalt pehme kohapeal küpsetatud speltasepikuga. Sepikut läks ka vägagi vaja, sest siig oli raasuke liiga soolane, et ainult muna ja saiakrõpsuga seda tasakaalustada oleks jõudnud. Vaatamata sellele oli tegemist maitsva ja kauni roaga.

Tüümiani ja rosmariiniga marineeritud ja koos lopsaka punaveinikastmega serveeritud lambafilee oli jõuline roog, mille juurde oli hädasti vaja veini – ettekandja soovitatud klaasivein sobis sellega väga hästi ja sobitas jõulise kastme lambaga kenasti kokku.

Tõsi, menüü oli ajast pisut maas: septembrikuiseid kartuleid on isegi meie haledas kliimas raske varajasteks pidada. Menüü nimelt lubas lamba juurde varajasi kartuleid. Aga eks aeg läheb ka kiirelt, kevadest on saanud sügis, varajasest kartulist juba peaaegu hiline ja kevadised köögiviljad on kõike muud kui hooajalised, kuigi Aias neid kana juurde veel pakutakse.

Rikkalikul joogikaardil valik õllesid ja veine

Tegelikult olid kartulid ju maitsvad, nii et see on kriitika kriitika pärast, seepärast, et amet nõuab. Küll ja veel on kohti, kus kartulil ja köögiviljadel pole hooajaga midagi pistmist, olgu kevad, suvi, sügis või talv, nemad tulevad alati sügavkülmast, ärgu Aia rahvas pangu pahaks seda väikest tähenärimist.

Jookide pakkumisel on Aed vägagi ettevõtlik: neil on ilus õlle- ja veinivalik, vett tuuakse klaasiga, on mitut laadi teesid ja olemas ka mitmeid mahedalt toodetud jooke.

Sõbralik teenindus ja taskukohased hinnad pole Aia populaarsuse püsimisel tõenäoselt mitte väikse tähtsusega. Astutakse sisse mitte ainult sööma, vaid ka kohvi jooma: kiiver kaenla alla, valas nahka riietunud kiirustav mootorrattur endale ühe kohvi sisse, enne kui edasi kihutas.

Aed

Aadress: Rataskaevu 8, Tallinn

Telefon: 626 9088

Avatud: E–L 12–00, P 12–23

Punkte kokku: 26

TOIT

10/8

TEENINDUS

10/8

INTERJÖÖR

10/10

Põhiroogade hinnad: 9–14 eurot

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700