Autor: Tiive Murdoja • 1. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ergonoomiline töökoht toetab töötajate tervist

Täna algav ergonoomiakuu kutsub pöörama suuremat tähelepanu tervise toetamisele töökohal.

Sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna töökeskkonna juhi Veronika Kaidise hinnangul on ergonoomial kindlasti oluline koht Eesti tööjõulise elanikkonna tervise kaitsmisel ja haiguste ennetamisel. „Ergonoomiline töökoht aitab tagada, et töötajad püsiksid tervena," ütles Veronika Kaidis. "Sealjuures on oluline meeskonnatöö, kus tööandja loob tingimused ohutult töötamiseks ja töötajad teevad sellise töökeskkonna loomiseks tööandjaga koostööd,“ lisas ta.

Eestis olid möödunud aastal kõige sagedasemaks esmase püsiva töövõime kaotuse põhjuseks lihasluukonna ja sidekoehaigused, moodustades 24% (3820 juhtu) kõikidest esmakordse püsiva töövõimetuse juhtudest. Maailma Tööorganisatsioon on hinnanud tööga seotud õnnetuste ja haigestumiste kogukuluks keskmiselt 4% rahvamajanduse kogutoodangust (gross national product). Euroopa Liidus on tööga seotud haigestumise kulu hinnatud minimaalselt 145 miljardi eurole. Kulu ühiskonnale kõigub riigiti 2-4% rahvamajanduse kogutoodangust.

Sotsiaalkindlustusameti statistika näitab, et 2012. aastal määrati Eestis esmakordne püsiv töövõimetus kokku 15 885 inimesele.

Oktoobris tähistatakse nii Eestis kui Euroopas ergonoomiakuud, mille eesmärk on harida tööandjaid, töötajaid ja nende pereliikmeid õigete töötingimuste, -meetodite ja -asendite osas. Ergonoomiakuu peasündmus on Ergonoomiakonverents Tallinna Ülikoolis 10. oktoobril, kus eksperdid kodu- ja välismaalt tutvustavad ja analüüsivad tervishoidu tööpostil ning sellega seonduvaid probleeme Eestis ja Euroopas. Konverentsile on oodatud kõik huvilised. Kuu raames tähistatakse 17. oktoobril ka Maaülikoolis ergonoomia eriala 15. aastapäeva Eestis.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700