7. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: 5000 inimest varjab osa oma tulust

Maksu- ja tolliamet võtab lähiajal ühendust 7671 maksumaksjaga, kes pole veel eelmise aasta tuludeklaratsiooni esitanud või on tuludeklaratsioonis jätnud mingid tulud deklareerimata.

Neist 2750 pole tuludeklaratsiooni veel esitanud, kuigi maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on neil see kohustus. Amet selgitab välja, kas neil inimestel on kohustus tasuda täiendavat tulumaksu. Tulumaksu tasumise kohustus tekib näiteks juhul, kui inimene on välja üürinud korteri, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud tulusid välismaalt vms.

Ühendust võetakse ka 4921 inimesega, kellel on küll tuludeklaratsioon esitatud, kuid andmete analüüsimisel selgus, et nad ei ole deklareerinud kõiki tulusid. Ka siin on välja jäänud peamiselt välistulud, metsamaterjali müük, korteri väljaüürimine või kinnisvara müük.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde nentis, et võrreldes eelmise aastaga on inimeste arv, kellega amet ühendust võtab, kasvanud 3062 isiku võrra.

"Selle põhjuseks on peaasjalikult parem infovahetus välisriikide maksuhalduritega. Kui aasta tagasi oli infot 2447 isiku kohta, kes ei olnud oma välistulusid deklareerinud, siis tänavu on neid 4041. Seega paneme veel kord südamele kõigile, kes välismaal mingit tulu teenivad, see alati seadusekohaselt ka deklareerida ja ettenähtud maksud tasuda," sõnas ta.

Järelkontroll ei tähenda alati seda, et juurde määratakse täiendav tulumaks. Kontroll võib tähendada ka seda, et MTA-l tuleb tulumaksu tagastada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud ka õigus kasutada maksusoodustust – näiteks eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele või tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude ja kulude kogumis.

Juhul, kui juurde määratud tulumaksu kohene tasumine ei ole võimalik, saab isik taotleda maksuvõla tasumise ajatamist. Seda saab taotleda e-keskkonnas juhul, kui maksuvõlg koos intressidega jääb vahemikku 50-600 eurot ja soovitud ajatamise periood on kuni kuus kuud.

2011. aasta tuludeklaratsioonide järelkontrollidega määrati täiendavalt tasumisele 1,4 miljonit eurot tulumaksu. 2012. aasta eest esitati maksu- ja tolliametile üle 565 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 97,5 miljonit eurot tulumaksu, juurde määrati üle 21 miljoni euro tulumaksu.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700