Restoranitest: Erandlik ja eraklik itaallane – Gianni rõhub kvaliteedile

Gianni on meie restoranide hulgas omamoodi eraklik ja erandlik. Sõltumatu suveräänina ta suurt populaarsust ei püüa, samas asjatundjad hindavad teda kõrgelt.

Vormilt ehk disainilt luksuslik, kuid mitte ülepakutud, sisult ehk toidult lihtne, kuid ülimalt kvaliteetne – niisugust Itaaliat pole meil siin Eestis just palju.

Gianni on pärit ajast, kui restoranide sisekujundusele julgeti, aga ka suudeti kulutada märkimisväärseid summasid – restoran on avatud aastast 2006. Erinevalt nii mõnestki kaasaegsest pole tema algusaegade hiilgus aga karvavõrdki tuhmunud. Ikka seesama luksuslik, mõneti art déco’lik interjöör – kõik enam-vähem sama värske kui alguses.

Rõhk kvaliteedil

Ka menüü on sama. Viimase viie-kümne aastaga on kiire arengu läbi teinud küll Eesti köök, vana klassikaline Itaalia on aga sealsamas, kus oli, nii polegi põhjust ega vajadust olnud restoranil oma menüüd renoveerida, sest just klassikalist Itaalia kööki Gianni pakubki.

Itaalia restorane on meil mitmeid. Suurem osa neist on mõõdukate hindadega rahvalikud pitsa-pastakohad, kuhu minnakse perega ja kus voolab karahvinivein.

Kui selliste kohtade pitsad ja pastad veel kuidagi itaalialikkuse alla mahuvad, siis oma kala-, mereanni- ja liharoogadega jäävad nad enamasti haleda imitatsiooni tasemele  – Itaalia köök baseerub tooraine kvaliteedil, kvaliteedil ja veel kord kvaliteedil. See lihtsalt peab olema, teisiti ei tule nende varjamatult lihtsate roogade tõeline olemus kuidagi välja.

Gianni julgeb olla lihtne, segab pastat ja pakub pitsat, menüüs on igituttavad melon ja sink, lõhe-carpaccio, mozzarella tomatiga, köögiviljasupp, seafileemedaljonid ja muu taoline. Erandlik on aga rikkalik kala ja mereandide valik alates soojast mereandide salatist kuni tervelt soolakoorikus või fooliumis küpsetatud meriahvena, kuldmerikogre ja merikeeleni, kammkarpidest merikuradini. Ja erandlik on ka kvaliteet – nii õrnade mereroogade kui ka kõige muu oma alates leivast ja õlist, köögiviljasupist ja lihast, lõpetades klaasiveini ja veega.

Prisked portsud

Soe mereandide salat oli ääretult rikkalik valik kõikvõimalikke mereelukaid. Kõik värsked, parajalt küpsetatud, õrn tsitruse­kaste maitset toetamas – täiuslik kulinaarne rõõm. Maitselt samaväärne, kuid lisaks veel laua kõrval soolakoorikust lahtiharutamise ja fileerimis-show läbi teinud meriahven tuli taldrikule nii, nagu ta oli – lihtsalt liha. Roheline õlikaste ja köögiviljalisand serveeriti eraldi ja nii pääses kala oma täiuslikkuses kõige puhtamal kujul esile.

Üks asi on Giannil ja n-ö tavalisel Eesti Itaalia-kohal siiski sarnane: kolme käiku suudab nautida ainult väga võimsa, õigem oleks ütelda ülivõimsa isuga inimene. Tellimust vastu võttes kelner juba hoiatas, et portsjonid on suured, aga ega ma teda õieti uskuma jäänud – iga enesest lugupidav restoran räägib sedasama. Pärast taldrikutäit mereannisalatit, (millest poole lauakaaslase hooleks jätsin) ja tervet kala sain aru, et ta rääkis õigust.

Gianni
Aadress: Jõe 4a, Tallinn
Telefon: 62 63 684
Avatud: 12–23

Punkte kokku: 28

TOIT
10/10
TEENINDUS
10/9
Interjöör
10/9

Põhiroogade hinnad: 15–36 eurot

Vaata kõiki restoraniteste SIIT.

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Eesti Vabaõhumuuseum – ajal on lugu!

Rocca al Mares, Tallinna kesklinnast kõigest 15-minutilise sõidu kaugusel asub imeline paik – Eesti Vabaõhumuuseum. Ürituste korraldamiseks leiab siit erinevaid peo- ja seminariruume, kauni looduskeskkonna ning meeliülendavad maitseelamused.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara