Restoranitest: Gelsomino – luksusliku interjööriga julge katsetaja

Nukuteatri vastas avati suvel uus Itaalia söögikoht Gelsomino. Laia tänava poolt lähenedes on tegemist väikese poolkeldrikorrusel asuva pitsa- ja karaoke­kohaga, Nunne tänava poolt sisenedes satub aga nooblisse restorani.

Karaokest ma ei hooli, eelistan restorani. Kellele meeldib Solarise keskuse restoran Fransesco Sibio, sellele meeldib ka Gelsomino – omanikud on samad ja üldjoontes on sarnane ka söögikohtade stiil, kuigi Gelsomino jääb igas mõttes tunduvalt tagasihoidlikumaks kui paari aasta eest avatud Fransesco Sibio.

Lihtsuse peitub võlu

Tagasihoidlikuks küll, kuid mitte ülemäära. Viimastel aastatel tekkinud bistroo-tüüpi söögikohtadega võrreldes on tegemist luksusinterjööriga: lühtrid, vaibad, maalid, valge linaga lauad, säravad söögiriistad.

Menüü on nagu Itaalia restoranis ikka. Pühvli-mozzarella, lõhe-carpaccio, vitello tonnato, grillitud kaheksajalad, pastad-risotod nagunii, aga lisaks pakutakse ka selliseid roogasid nagu suitsu­pardi-carpaccio, kammkarbid seente või gorgonzola’ga, praetud küülik paprikaga või küülik jahimehe moodi – üsna haruldased kooslused kõik võrreldes meie Itaalia restoranide suhteliselt vähese variaablusega.

Väike põige Itaalia köögi ilusse ja võlusse: Itaalia toidud on enamasti lihtsad – vähe koostisosi, minimaalne maitsestatus, erilisi valmistustehnoloogiaid vaja ei lähe. Aga mida lihtsam roog, seda olulisem on tooraine kvaliteet. Head kokad panustavadki rohkem toorainele kui tehnikale.

Sajandeid, võiks ütelda isegi et aastatuhandeid, sõid Itaalia roogasid vaid itaallased ise, aga eelmise sajandi kuue-seitsmekümnendatel aastatel hakati nii Ameerikas kui ka Euroopas avama üha uusi Itaalia restorane ning mozzarella, Parmesan ja pasta vallutasid poeletid.

Nüüdseks on Itaalia toidud tõenäoselt maailma tuntuimad ja armastatuimad, omad Itaalia või pseudo-Itaalia söögikohad on juba igas külas ja alevikus, linnadest rääkimata.

Üllatavad maitsekooslused

Aga tagasi Itaalia lihtsuse juurde. Valisin menüüst roa, mis tundus kõigist kõige lihtsam, tagasihoidlikum ja leebem – stracciatella ehk puljong muna ja Parmesani-­helvestega.

Muna oli helbeliseks klopitud, puljongi maitse pehme, õrn, kuid väga intensiivne, portsjon oli mõõdukas ja pakkus maitseelamusi kõhtu liigselt koormamata – suurepärane kinnitus lihtsuse võlule.

Leebele sissejuhatusele järgnes safrani-peekoni jõuline duett: pastaroaks valisin safraniga maitsestatud peekoniravioolid. Meie maitse järgi käib safran saia sisse, äärmisel juhul ka mõnda magusrooga, aga kõik nii ei arva.

Seda krookuste tolmukatest valmistatud maailma kalleimat maitseainet panevad katalaanid oma paellasse, prantslased kala- ja kanasupisse ning mereanniroogadesse ja Gelsomino itaallasest kokk ka pastarooga: mõrkjas ja kergelt heinane safran oli toredaks täienduseks pasta, peekoni ja koorekastme magususele.

Koogi-kohvi juurde jäime päris pikalt istuma. Vaatamata fine-dining stiilis pidulikule olekule oli Gelsomino hubane ja õdus. Ka teenindus oli pigem lihtne ja kodune, nii et ootamatult kujunes vanalinna uue itaallasega tutvumisest vägagi meeldiv õhtupoolik.

Gelsomino
Aadress: Lai 2, Tallinn
Telefon: 601 2277
Avatud: 12–24

Punkte kokku: 23

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/8
INTERJÖÖR
10/7

Põhiroogade hinnad: 15–36 eurot

Loe kõiki restoranitest siit.

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine