Restoranitest: Nipernaadi on linna tulnud

Endla tänava Kreutzwaldi hotellist leiab Nipernaadi restorani. Kirjandustegelase Nipernaadi järgi nime saanud söögikoht äratab usaldust, tõstes menüüs esile tarnijate nimed, kellelt tooraine restorani jõuab.

Kulinaarsetele elamustele pole seni seal majas juhtunud sattuma, nii et Nipernaadiga tutvuma minnes olin suhteliselt skeptiline. Esimesel korral läkski halvasti. Laupäeva õhtul teisest linna­osast kohale sõitnud, selgus, et restoran oli reserveeritud – sellekohast polnud teadet ei kodu­leheküljel, ei väraval ega isegi mitte restorani­uksel. Aga tutvuda oli vaja ja läksin järgmisel päeval uuesti.

Tooraine päritolu info menüüs äratab usaldust

Paar-kolm tuhmunud olekus hotellikülalist võtsid napsi, rohkem parajasti kedagi polnud. Ruum oli tagasihoidlik, korralik ja puhas, aga ilma erilise hubasuseta, ainukesteks mittefunktsionaalseteks detailideks mõned Eestimaa fotod ja kodumaa kõrred.

Menüü aga – pean esialgu silmas trükitud söögi-jooginimekirja – oli eeskujulik, linna parim, võiks peaaegu ütelda: meeldiva kujundusega ja piisavalt napp, et olla usaldusväärne. Lisaks perfektses keeles – nii veatut menüüd on kogu meie uue aja restoraniajaloos vaid mõned üksikud korrad ette tulnud.

Menüüd illustreeris Eesti kaart, millele olid joonistatud piirkonnad ja talud, kust restorani tooraine pärit: Pärnu lahest ja Peipsist kala, Lahe­maalt Vihula kandist seened, salatid, maitsetaimed ja lambaliha, Saida farmist piimatooted, Lõuna-Eestist Kopra Karjamõisast juurikad, kartul ja roheline kraam.

Üks pilt räägib teatavasti rohkem kui sada sõna ja tooraine, mille tootja julgeb lasta ennast kaardile kanda, äratab usaldust, niisamuti nagu restoran, kes oma tarnijaid avalikustada julgeb.

Oma reklaamis lubas Nipernaadi pakkuda kohalikku, hooajalist ja värskest toorainest toitu. Pean tunnistama, et seda lugedes väheke muigasin: neid “kodumaiseid” ja “hooajalisi” spargleid ja maasikaid on sellel sügisel kogu linn täis. Aga seekord oli lubadus puhas tõde ja Nipernaadil on tõepoolest sügis saabunud.

Nipernaadi krooniks on kodumaisest toorainest road

Veiseliha juurde pakutakse seeni ja juurselleripüreed, suppi tehakse pastinaagist ja õunast, praelisanditeks on peedid, porgandid, kõrvitsad ja muu kodune kraam. Ainsaks mitte-sügiseseks ja mitte-eestilikuks roaks on roheline salat kinoaga, aga tuleb neid taimetoitlasigi ju kuidagi turgutada.

Mitte aga ainult tootjad-kasvatajad pole menüüs kirjas, vaid ka restorani kokad Toomas Lääts ja Jevgeni Cherdantsev. Usaldusväärsed nimed mõlemad, seepärast polnudki ma üllatunud ei gurmeelikus serveeringus, õuna-pastinaagisupi õrnade maitsenüansside, eheda värskelt küpsetatud taluleiva ega täiuslikus küpsusastmes veise­liha üle.

Kui veise kõrvale kunstipäraselt serveeritud juurselleripüree oleks sattunud soojendatud taldrikule ja soola-kukeseeni oleks rohkem leotatud (või nende asemel mahedamaid seeni kasutatud), oleks tulemust võinud pidada peaaegu täiuslikuks.

Eriti koos klaasi Rioja veiniga – veinivalik, sealhulgas ka klaasiveinivalik oli Nipernaadil täiesti heal tasemel, seda nii arvulises kui ka eriti sisulises mõttes. Veinide ja tavapärase kange alkoholi kõrval oli joogikaardil koht ka kohalikel eestimaistel napsidel.

Asukoht oli Nipernaadil ainult vilets ja ega erilist iluelamust sealt ei saanud, kuid söögi-joogi pärast tasub Nipernaadit külastada küll.

Nipernaadi
Aadress: Endla 23, Tallinn
Telefon: 666 4817
Avatud: 12–22

Punkte kokku: 19

TOIT
10/9 
TEENINDUS
10/6
INTERJÖÖR
10/4

Põhiroogade hinnad: 14–20 eurot


Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara