29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas jõulukuul rahaasjad kontrolli all hoida?

Selleks, et jõulud rahakotile laastavalt ei mõjuks ning viimasel hetkel kingituste otsimine närvi mustaks ei ajaks, on praegu viimane aeg hakata pühadeks planeerima nii oma aega kui raha.

Alustada tasub juba täna ja ning esimese asjana tee selgeks oma detsembri eelarve võimalused. Selleks pane kirja ees ootavad vältimatud väljaminekud – teenuste arved, laenu- ja liisingumaksed, samuti kulud toidule, transpordile, hobidele jne. Kui kulud kirjas, võrdle summat oma tuludega ja saad teada, kas ja kui palju sul pühadeostudeks raha üle jääb. Oma sissetulekute ja väljaminekute kirja panemiseks on mugav kasutada tarbijaveebi tasuta eelarve vormi Minu Raha. Seal on väljaminekute liigid sinu jaoks kirja pandud, näiteks söök, laenud, transport jne, kuid sul on võimalik neid enda vajaduse järgi muuta. Kui tahad, saad eelarvesse kirjutada oma sissetulekud ja kulutused lausa päeva täpsusega, kuid võid ka kord nädalas või kuus sissekandeid teha.

Edasi saad hakata planeerima jõulude ja aastavahetusega seotud kulutusi, vastavalt sellele, kui palju eelarves raha üle jäi või plaanid kulutada hoopis varem kõrvale pandud säästudest teatud summa. Jõulude ja aastavahetusega seotud kulude arvestamiseks võid teha spetsiaalse eelarve, kuhu paned kirja kõik pühadeväljaminekud alates kingitustest ja jõulukaartidest, lõpetades kontserdipiletite, pidude ja peoroogadele kuluva rahaga. See väldib unustamist, aitab paremini planeerida ning emotsioonioste vältida. Spetsiaalselt aastalõpu kulude kirja panemiseks mõeldud eelarve leiad siit.

Nippe arukateks pühadeostudeks

• Tee nimekiri inimestest, kellele plaanid kingituse teha. Pane kirja kingiideed ja nende hind.

• Poodi minnes võta nimekiri kaasa ning jäta krediitkaart koju. Krediitkaardiga kingituste ostmine on pangalt laenatud raha kasutamine, mille eest pead maksma intressi. Leidub ka krediitkaarte, millel on teatud arv intressivabu päevi, näiteks 30–55 päeva. Kuid sel juhul peaksid olema kindel, et suudad kasutatud raha enne intressivabade päevade lõppemist tagasi maksta. Vaata krediitkaartide tingimusi krediitkaartide võrdlustabelist.

• Detsembris teevad erinevad laenupakkujad aktiivselt reklaami. Jällegi tasub meeles pidada, et laenu eest maksad nii lepingutasu kui ka intressi ning selle võrra läheb ost sinu jaoks kallimaks. Näiteks pankade tarbimislaenude ja väikelaenude aastaintress on praegu umbes 9–21%, sõltuvalt pangast ja konkreetsest laenust. Kindlasti hoidu SMS-laenude võtmisest, kuna nende intressid on väga kõrged, ulatudes sadadesse protsentidesse. Samuti on laenu tagasimaksmise aeg lühike.

• Väldi viimasel hetkel jõuluostude tegemist. Viimased päevad enne pühi on kauplustes väga rahvarohked ning seetõttu stressitekitavad. Samuti pole siis enam aega erinevate poodide hindu võrrelda.

• Hoia silma peal poodide sooduspakkumistel ning võrdle hindu. Näiteks mänguasjade või kosmeetika hind võib üsna tuntavalt erineda.

• Mõtle, kas saaksid mõned kingitused mitte osta, vaid ise teha? Šokolaaditrühvlid, küünlad, ehted jne – ideede saamiseks tuleb pea tööle panna ja mõelda, mis kingisaajat võiks rõõmustada. Ja seejärel käed tööle panna.

• Ära pühaderoogade ostmisega üle pinguta – nii väldid üle jäänud ja halvaks läinud toidu ära viskamist ja seega ka raha prügikasti heitmist.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700