29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väljaaste kontorilaua tagant

Loe, mis motiveerib üht bürootöötajat pärast pikka tööpäeva külastama treeningsaali viiel päeval nädalas.

Ettevõtte Dunlop Hiflex bürootöö koordinaator Rita Eluri on tervisespordiga regulaarselt tegelenud juba aastaid. Töö tõttu istuva elustiili pärast valutas tal pidevalt selg ja piinasid põletikud turja piirkonnas. Ta otsustas, et on aeg alustada sportimisega ja nüüd, mitu aastat hiljem, on ta kindel, et just see andis tema tervisemuredele kergendust ja tugevdas immuunsust. "Enam ei haigestu ma iga kord, kui keegi mu lähedal aevastab või köhib," sõnas Eluri. Tema jaoks ongi tervis peamine põhjus ja motivatsiooniallikas, miks ikka ja jälle spordiklubisse minna.

Eluri püüab sportimas käia vähemalt kolm korda nädalas. Mida vihmasemaks ja koledamaks muutuvad ilmad, seda sagedamini viib tema tee spordisaali, mõnikord koguni viiel korral nädalas.

"Sügiseti käin kõige tihedamini rühmatreeningutes. Sellise pimedusega pole huvi väljas viibida," märkis ta. Talvel püüab ta lisaks spordiklubi külastamisele käia veel suusatamas ja suvel looduses ujumas.

Vaheldus säilitab treeningute põnevuse

Eluri lähtub treeningute valimisel vaheldusrikkusest. "Teen peaaegu kõike, näiteks StepFatburni, kõht-selg-tuharat, vesiaeroobikat ja muud," loetles ta. "Mulle meeldib, et erinevad stiilid toovad treeningkavva vaheldust nii meelele kui ka kehale," lausus Eluri.

Vahelduseotsing paneb teda tihti ka spordiklubi uusi treeninguid proovima. Meriton spordiklubi liikmena proovis ta viimati näiteks saunajoogat ja TRX Cardiot, mida ta plaanib edaspidigi harrastama hakata.

Eluri ütlust mööda on TRX treeningutes teistsugune see, et harjutused haaravad kõiki lihaseid ja tugev lihastreening vaheldub pulssi tõstvate harjutustega. "Lihastreening toimub peamiselt oma keha raskusel ja harjutusi sooritatakse trenažööri küljes oleva elastse lindiga," selgitas Eluri. Tema arvates muudabki treeningu huvitavaks see, et linti peab treeningu käigus käsitlema hoitud lihaste ja hea tasakaalutunnetusega.

Saunajooga on seevastu treening, mis venitab lihaseid ja vabastab meeled. "Umbes 50 kraadises saunas tehtud harjutused vabastavad organismist jääkaineid ja venitused vabastavad lihased pingetest," selgitas Eluri.

Treenimine nõuab järjepidevust

Meriton spordiklubi juht Kärt Jalajas märkis, et kui suvel soojade ilmadega treenitakse rohkem metsaradadel, kergliiklusteedel ja välisjõusaalides, siis talveks kolivad paljud spordisaalidesse. Eriti rohkelt hakatakse rühmatreeningute vastu huvi tundma uue aasta alguses ja rannahooaja lähenedes. "Siis on treeningtundide täituvus vaat et kahekordne," märkis Jalajas.

Jalajas rõõmustab, et sel hooajal on üha enam märgata inimeste teadlikku sportimist, kus pööratakse tähelepanu treeningute mitmekesisusele. "Hea meel on näha rohkem jõusaalis käijaid rühmatreeningutes ja vastupidi," ütles ta.

Jalajase sõnul on oluline, et inimesed tuleksid treenides oma mugavustsoonist välja. Kasulik on tõsta koormusi, muuta harjutusi ja treeningmahtu ning proovida aeg-ajalt midagi uut.

Treeningute alustamise juures on tema sõnul olulisim koguda kannatust ja anda oma kehale aega muutustega toime tulla. "Täiesti mõistetav on sportimisest eemal olnud inimeste teadmatus ja hirm uue alguse ees," märkis ta. Seega soovitab ta alustada pigem rahulikult ning julgustab inimesi küsima abi ja nõu kas treenerilt või oma arstilt.

Samuti on oluline treenida järjepidevalt. "Kurb tõdeda, kuid spordiklubides käib inimesi, kes alustavad aasta jooksul vaat et isegi kolmel korral treenimist täiesti algusest," sõnas Jalajas. Tema ütlust mööda kiputakse alustama liiga suure hooga - võetakse osa mitmest treeningust päevas ja nii mitu nädalat järjest. Väsimuse ilmnedes kaob aga motivatsioon ja tihtipeale jäetakse asi hoopiski katki. "Sellistel juhtudel ollakse arvamusel, et treeningutele sisse jäetud paus ja "laiskusperiood" on vaja ruttu tagasi teha ja kõik kordub sama rutiiniga," märkis Jalajas.

Ta lisas, et treeningud osutuvad kasulikuks just siis, kui inimene saab trennist positiivsed emotsioonid.

Trenni valides peab lähtuma eesmärkidest

Spordiklubi Reval-Sport spordijuht Ülle Ptšelovodova lausus, et suure tuhinaga treenimist alustades on oluline kuulata oma keha. Näiteks soovitab ta alustajatel jõusaalis sooritada harjutusi kergemate raskustega ning teha rohkem kordusi.

Ptšelovodova sõnul tuleb treeninguid valides lähtuda endale seatud eesmärkidest, olgu nendeks painduvuse, koordinatsiooni või mõne muu kehalise võime arendamine või lihasmassi kasvatamine. Kui õige treening on leitud, on kasulik seada uued sihid. "Mõistlik on seada lühiajalised ja käega katsutavad eesmärgid," märkis Ptšelovodova.

Tema ütlust mööda ei tasu ühegi treeningu kasuks või kahjuks otsustada kohe pärast esimest korda. "Minu kogemus näitab, et ühte asja võiks proovida mitu korda. Tihti on juhtunud, et miski, mis esimesel korral ei meeldinud, osutub aja möödudes sobivaks treeninguks," ütles ta.

Ptšelovodova märkis, et igaühele jõukohased ja soovitatavad treeningud on kardiomasinatega, sest neil saab koormust ise valida ja nii areneb aeroobne vastupidavus ehk võhm. Sellised masinad on näiteks jooksulint, ellips ehk suusatamist imiteeriv masin ja sõudeergomeeter. "Kui kogemused on väiksemad, siis rühmatreeningutest võiks alustajatele soovitata näiteks BodyPumpi, pilatest, vesiaeroobikat ja spinningut ehk sõitu sisejalgrattal," ütles ta.

Uute treeningute vastu kasvab huvi aegamisi

Spordiklubid täiendavad rühmatreeningute valikut küll pidevalt, kuid nende menukus ei kasva üleöö.

Spordiklubi Reval-Sport spordijuhi Ülle Ptšelovodova ütlust mööda leidub erinevate rühmatreeningute vastu huvi aasta läbi, ent sügisest on märgatavalt suurenenud striding-tundide täituvus. Tegu on alles hiljuti treeningkavva toodud alaga ja Reval-Sport on ainus koht Eestis, kus seda harrastada saab.

Striding ehk matkamine kõnnirajal on treening, kus kõnnitakse spetsiaalsete mehhaaniliste kalde all olevate kõnnilintide peal. "Lint liigub edasi vaid siis, kui seda enda jõul edasi lükata, treening tagab koormuse kogu kehale," selgitas Ptšelovodova.

Lisaks striding'ule on Reval-Spordi rühmatreeningute sekka hiljuti lisandunud postitants, Piloxing, BodyVive ja erinevad jooga stiilid nagu näiteks Yin/Yang ja Tiibeti jooga.

Uusi treeninguid lisandub pidevalt. Meriton spordiklubi juhi Kärt Jalajase sõnul on nende kõige uuemad trennid fitnessimaailmas tuntust koguvad TRX Cardio ja saunajooga. "Huvi treeningute vastu on küll suur, kuid inimesi on vaja veel julgustada neid proovima," märkis Jalajas. Tema ütlust mööda pelgavad uusi treeninguid enim eakamad naised. Sellegipoolest usub ta, et juba mõne kuu pärast on järjekorrad treeningutesse pikad.

Jalajas lisas, et nende klubis saab ühes TRX Cardio treeningus osaleda korraga vaid kaks ja saunajoogas viis inimest, et treeneril jääks aega kliente personaalselt abistada ja tagada rahulik õhkkond.

Peale nende kahe alustati Meritonis sügishooaega veel strippaeroobikaga treener Jelena Kobjakova juhendamisel ja zumbatreener Jorge Hinojosa käe all ZumbaSentao treeningutega. Seal sooritatakse liikumisi toolidel. "Sedasi tugevdatakse ja stabiliseeritakse kere keskosa ja arendatakse tasakaalu ning südame tööd," selgitas Jalajas.

Spordiklubi kuukaarti Tallinnas alla 45 euro ei saa

• Meritoni spordiklubis Tallinnas ühe korra rühmatreening 8 eurot, kuukaart aastase liitumisega 65 eurot.

• Reval-Sport spordiklubis Tallinnas kahe tunni pääse 9 eurot, kuukaart 45 eurot.

• CitySpa Tallinnas üks spordiklubi külastus 22 eurot, täispakett aastase liitumisega 130 eurot kuus.

• MyFitnessi spordiklubide ühe korra treening 13 eurot, kuukaart Tallinnas 52 eurot (Viru Keskuses 58 eurot), Tartus 47, Narvas, Viljandis ja Pärnus 39 eurot.

• Spordiklubi Sparta Tallinnas ühekorra pilet 8 eurot, kuukaart 59 eurot.

• Kalev SPA Tallinnas kolme tunni pilet 13,90 eurot, kuukaart 85 eurot.

• Scala Fitness Club Tallinnas ühe korra külastus 9 eurot, kuupakett 55 eurot.

• Artic Sports Club Tallinnas ja Tartus ühe korra külastus 13 eurot, kuus kuud kehtiv 26 korra kaart 250 eurot.

Allikas: ettevõtete kodulehed

Autor: Tiive Murdoja, Eliisa Matsalu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700