9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pühadeajal töötamise eest tasustamine

Lugeja küsib: Kuidas seaduse järgi tasustatakse töötamist puhkepäeval? Kas saab keelduda lisatasu maksmisest, asendades selle vaba päevaga? Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi.

Tänavu on puhkepäevad teisipäevast neljapäevani ehk 24.-26. detsembrini. Kas ülemus saab sundida, et töötaksime ühel neist puhkepäevadest? Teise võimalusena pakutakse meile tööletulekut pühapäeval 22. detsembril. Puhkepäeval töötamise eest lubatakse meil võtta hiljem üks vaba päev. Meie soovime puhkepäevadel töötatud töötundide eest lisatasu, kuid sellest ülemus keeldub.

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Täiendava tasu maksmist puhkepäeval töötamise eest seadus ette ei näe. Töötajale ettenähtud puhkepäeval töötamise korral tekivad üldjuhul ületunnid ja need tuleb vastavalt seadusele hüvitada.

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 44 lõike 1 kohaselt võivad tööandja ja töötaja kokku leppida, et töötaja kohustub tegema tööd üle kokkulepitud tööaja ehk ületunnitööd. Sama § lõike 4 kohaselt võib tööandja nõuda töötajalt ületunnitöö tegemist tööandja ettevõtte või tegevusega seotud ettenägematute asjaolude tõttu, eelkõige kahju tekkimise ära hoidmiseks.

TLS § 44 lg 6 kohaselt eeldab seadus, et ületunnitöö hüvitatakse eelkõige täiendava vaba aja andmisega võrdses ulatuses ületunnitöö ajaga. Ületunnitöö hüvitamisel vaba ajaga antakse vaba aeg kokkulepitud tööajast ning tasustatakse seetõttu nagu tavaline tööaeg.

Kui pooled soovivad, siis võivad nad TLS § 44 lõige 7 järgi leppida kokku ületunnitöö rahalises hüvitamises, milleks on töötaja 1,5 kordne töötasu.

Seega Teil on õigus keelduda ületunnitöö tegemisest, kui see ei tulene hädavajadusest ja kui nõustute pühade ajal töötama, siis tuleks ületundide rahalises hüvitamises tööandjaga eelnevalt kokku leppida.

Lisaks tuleb tööandjal Teile täiendavalt hüvitada riigipühal töötamine. Nimelt TLS § 45 kehtestab, et riigipühal tehtud töö eest tuleb tööandjal maksta kahekordset töötasu.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700