Autor: Tiive Murdoja • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanadest ajalehtedest omanöolised kinkekotid

Aasta tagasi tuli kahel ettevõtlikul naisterahval, Kristi Scheleril ja Kerli Kehmanil idee hakata vanadest ajalehtedest tegema omanäolisi ja keskkonnasõbralikke kinkekotte.

Täna tegutsevad nad sotsiaalse ettevõtte MTÜ MAKU nime all. MAKU kotid on valmistatud käsitööna erivajadustega inimeste poolt taaskasutatud ajalehepaberist, ettevõtete kliendilehtedest, ajakirjadest ja reklaamplakatitest.

Uurisime, et kust tuli õdedel idee hakata erinäolisi kinkekotte tegema ja millised on MAKU tulevikuplaanid.

Mis on MAKU?

MAKU on sotsiaalne ettevõte, mis pakub taaskasutatud ajalehepaberist keskkonnasõbralikke kinkekotte. MAKU kottide valmistajaks on füüsilise või vaimse puudega inimene, kes leiab erivajadustega inimeste töökeskuses endale rakendust.  MAKU sotsiaalne eesmärk on, et kottide valmistamise käigus kasvaks erivajadustega inimese tööharjumus ja suureneks enesekindlus tulevikus otsida väljakutseid tööturul. Iga valmistatud MAKU koti eest saab tegija 50 senti töötasu.

Kuidas sündis idee hakata vanadest ajalehtedest kinkekotte tegema?

MAKU kottide valmistamise ja turustamise idee võib jagada mitmesse ajalisse järku. Kõigepealt jõudsid meieni analoogset kotid Indiast, kui seal ringi reisinud sõbranna tõi reisilt tagasi kingituse, mis oli ajalehekotti pakendatud. Koheselt püüdsid keskkonnasõbralikud ja oma päritolust „kõnelevad“ kotid pilku. Hakkasime neid omal käel Eesti ajalehtedest valmistama ja pakkisime sõpradele tehtavad kingid enda tehtud kottidesse. Alati järgnes kingikoti saajalt positiivne reaktsioon. See pani meid mõtlema, et selliseid kotte võiks ka Eesti turul olla.

Mõne aja möödudes sattusime külastama erinevaid Eesti erivajadustega inimeste hooldekodusid, kus muude tegevuste hulgas toimusid hooldekodude elanikele ka käsitööringid, kus juhendaja käe all valmistati mitmesuguseid tarbeesemeid ning turustati tihti sealsamas hooldekodudes olevates müügitubades. Kus, nagu arvata võis, ei olnud just väga palju külastajaid ja kliente.  Lisaks töötab üks MAKU liikmetest sotsiaaltöö valdkonnast, mis omakorda viis mõtted erivajadustega inimeste kaasamise suunas.

Viimaseks tõukeks meie äriplaani realiseerumisele sai 2012. aasta kevadel Heateo SA poolt läbi viidud Sotsiaalse ettevõtluse koolitussari, kuhu projektiga kandideerisime, kaasates oma ärimudelis just erivajadustega inimeste tööjõudu. Pääsesime koolitusele ning mõne kuu möödudes valiti MAKU sotsiaalne äriplaan kogu sarjas osalenud projektide hulgas parimaks. See oli julgustav tunnustus ning otsustasime, et nüüd on tõesti õige aeg MAKU kotte laiemalt tootma ja müüma hakata. Samuti osalesime MAKU projektiga Loov Eesti PESA programmis.

Kes on kinkekottide tellijad?

On jaekliendid, kes ostavad MAKU kotte kauplustest või tellivad meie käest otse Facebooki või telefoni/meili kaudu. Teine kliendigrupp on ärikliendid, kes on tellinud MAKU kotte oma asutuse ajalehest või ajakirjast. Isegi festivali plakatitest oleme kliendile silmapaistvad kinkekotid töökeskustes valmistanud.

Kas MAKU teeb eritellimustöid?

Kindlasti teeme eritellimusi ja oleme paindlikud tellija soovide osas. Ettevõtetel on võimalik tellida MAKU kott oma asutuse ajalehest või muust soovitud taaskasutatud paberist.

Ka kottide formaati saab vajadusel kohendada, see kõik sõltub kliendi poolt valitud toormaterjali mõõtudest ning ka kotti pandava kingituse eripärast.

Ettevõtte logo me kotile üldjuhul ei trüki. Kui firmal ei ole konkreetselt oma asutuse identiteeti kandvat toormaterjali, millest kotte valmistada, saab ettevõte juba valmis kottidele peale lisada näiteks oma logoga templi või saame trükkida ettevõtte poolt soovitud teksti kottide sisse minevale sildile, mis selgitab MAKU kottide sotsiaalset olemust ja erivajadustega inimesele minevat töötasu iga ostetud MAKU koti pealt.

Kust tuleb materjal kottide tegemiseks?

Ajalehtede kogumine on kõige kergem osa kottide valmistamise protsessist. Oleme saanud ajalehti näiteks Äripäeva ja Postimehe toimetustest, aga ka kommunikatsiooniettevõtetelt, ministeeriumitest ja peredelt-sõpradelt, kes meie jaoks ajalehti kõrvale panevad.

Pappi oleme tootmisjääkidena saanud headelt koostööpartneritelt.

Kui kiirelt täidate tellimusi?

Kui ettevõte soovib valmistada oma toorainest kotte, oleks hea, kui tellimise aeg oleks 1 kuu. See sõltub muidugi ka soovitud kogusest, seni on näiteks 30-50 koti valmimise aeg kuni 2 nädalat.

Millised on kottide suurused ja millised on hinnad?

Hetkel on MAKU kotid saadava kolmes suuruses: veinipudelikott (ca 40 x 11 cm), universaalne kinkekott (ca 29 x 21 cm) ja väiksemas mõõdus kinkekott (23 x 10 cm).

Ühe koti lõpphind ärikliendile on 1,5 eurot, sõltumata formaadist. Poes maksab kott umbes 2 eurot, sõltuvalt kaupluse marginaalist.

Kas ettevõte, kes teilt kotid tellib osaleb heategevuses?

Üks oluline nüanss, mida MAKU juures rõhutada soovime, on see, et ostes või tellides MAKU koti, ei ole tegemist heategevusega, vaid erivajadustega inimeste töö väärtustamisega. See tähendab, et meie eesmärk ei ole annetada puuetega inimestele raha, vaid pakkuda neile tööd ja tööharjutust, et aidata neid täisväärtuslikuma elu ja enesekindlama tuleviku poole. Sõnastaksime seda siis nii, et iga MAKU koti ostuga teed heateo.

Millised on MAKU tulevikuplaanid?

Keskendume äriklientide leidmisele, kellele pakkuda unikaalse disaini ja sotsiaalse lisaväärtusega pakendit partneritele ja töötajatele kingituste pakkimiseks. Koostöös kliendiga sünnivad parimad ideed ja lahendused, milliseid kotte valmistada, et need vastaks just selle ettevõtte vajadustele ja nägemusele.

Ka jaeturule soovime MAKU kotte üha rohkem viia – disaini, veini- ja raamatupoed, ökopoed jm.

Vähem oluline ei ole ka koostööpartnerite võrgu laiendamine, et leida koostööst huvitatud töökeskused, kus toimuks MAKU kottide valmistamine ja seeläbi suureneks seal töötavate erivajadustega inimeste võimalus tööturul osaleda.

Samuti laienemine lähiriikide välisturule.

Lisainfo kodulehelt http://makubags.tumblr.com/  või facebookist facebook.com/makubags.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700