Autor: Tiive Murdoja • 16. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millistel tingimustel saab puhkuse ajakava muuta?

Lugeja küsib: Mul on detsembris graafikujärgne puhkus. Kuid nüüd tööandja teatas e-kirjaga, et peab mind kolmeks päevaks tööle kutsuma. Mul on juba palju puhkuseplaane tehtud, kas tööandjal on õigus minu puhkuseaega sekkuda?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Pärnat:

Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul. Puhkuste ajakavas sisalduvaid puhkusi ei saa kumbki töölepingu pool üldjuhul ühepoolselt muuta. Töölepingu seadus § 69 lõige 4 kohaselt saab puhkuse ajakava muuta vaid tööandja ja töötaja kokkuleppel. Siiski annab töölepingu seadus teatud juhtudel õiguse nii tööandjale kui töötajale puhkus katkestada või edasi lükata. Tööandjal on õigus puhkus katkestada või edasi lükata ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks (töölepingu seadus § 69 lõige 5 lause 1). Tegemist peab olema erandliku olukorraga, mida ei olnud võimalik ette näha ja mida ei ole võimalik muul viisil lahendada, kui töötaja tööle kutsuda ja tööajakava ümber teha. Puhkuse katkestamisel või edasilükkamisel tuleb kasutamata jäänud puhkuseosa anda vahetult pärast takistava asjaolu äralangemist või kokkuleppel töötajaga muul ajal.

Tööandja peab arvestama, et kui tema katkestab töötaja puhkuse, sätestab seadus tööandjale kohustuse hüvitada töötajale puhkuse katkestamisest või edasilükkamisest tulenevad kulud (töölepingu seadus § 69 lõige 5 lause 2). Näiteks tuleb tööandjal kaaluda, kas ta on valmis kinni maksma töötaja ostetud puhkusereisi, mida too puhkuse katkestamise tõttu kasutada ei saa, või on odavam leida teine töötaja, kes täidab ootamatult tekkinud vajalikud tööülesanded.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700