Ametikirjas ei sobi “päikest” soovida

Miks ei sobi ametikirjas “päikest” soovida või miks käskimine, kamandamine ja ähvardamine on ametlikus kirjavahetuses sobimatu, sellest kirjutab TÜ eesti keele dotsent Kersti Lepajõe ajakirja Raamatupidamise Praktiku detsembrikuu numbris. 

Ametikeel ja selle eripära on seotud suhtluseesmärkide ja kasutajatega, tõdeb Lepajõe. Hea ametikiri kui terviktekst peaks olema eesmärgipärane. See, miks üks või teine kiri kirjutatud on, peaks selguma esimesel lugemisel.

Ametikirja keelekasutus peab olema selge ja täpne

Stiililt on ametikiri neutraalne ja ühemõtteline ning loomulikult peaks ametitekst järgima kehtivat kirjakeele normi. Seega peaks lugeja esimesel lugemisel aru saama, mida ametitekstiga taotletakse.

Härratamisele ja prouatamisele võiks eelistada saaja ametinimetust – “lugupeetud professor Soomets”. Nii nagu kiri algab pöördumisega, lõpeb see tervitusvormeliga, mille valikul on oluline kirja ametlikkuse aste. Neutraalne ja igasse suhtlussituatsiooni sobiv on “lugupidamisega”. Ka “austusega” on neutraalne, kuid võib mõnikord tunduda lugejale liiga pidulik-pateetiline. “Tervitustega”, “heade soovidega” on võimalikud siis, kui ei kirjutata adressaadile esimest korda. “Päikest”, “ilusat sügist” või “kauneid kevadpäevi” soovida on ametikirjas kohatu. Sellised fraasid sobivad isiklikku suhtlussfääri.

Loe artiklit korrektsest ametikirjast edasi ajakirjast Raamatupidamise Praktik. Tellijad saavad artiklit lugeda ka veebis: http://rp.aripaev.ee

Osale arutelus

  • Kaire Uusen, Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara