Ametikirjas ei sobi “päikest” soovida

Miks ei sobi ametikirjas “päikest” soovida või miks käskimine, kamandamine ja ähvardamine on ametlikus kirjavahetuses sobimatu, sellest kirjutab TÜ eesti keele dotsent Kersti Lepajõe ajakirja Raamatupidamise Praktiku detsembrikuu numbris. 

Ametikeel ja selle eripära on seotud suhtluseesmärkide ja kasutajatega, tõdeb Lepajõe. Hea ametikiri kui terviktekst peaks olema eesmärgipärane. See, miks üks või teine kiri kirjutatud on, peaks selguma esimesel lugemisel.

Ametikirja keelekasutus peab olema selge ja täpne

Stiililt on ametikiri neutraalne ja ühemõtteline ning loomulikult peaks ametitekst järgima kehtivat kirjakeele normi. Seega peaks lugeja esimesel lugemisel aru saama, mida ametitekstiga taotletakse.

Härratamisele ja prouatamisele võiks eelistada saaja ametinimetust – “lugupeetud professor Soomets”. Nii nagu kiri algab pöördumisega, lõpeb see tervitusvormeliga, mille valikul on oluline kirja ametlikkuse aste. Neutraalne ja igasse suhtlussituatsiooni sobiv on “lugupidamisega”. Ka “austusega” on neutraalne, kuid võib mõnikord tunduda lugejale liiga pidulik-pateetiline. “Tervitustega”, “heade soovidega” on võimalikud siis, kui ei kirjutata adressaadile esimest korda. “Päikest”, “ilusat sügist” või “kauneid kevadpäevi” soovida on ametikirjas kohatu. Sellised fraasid sobivad isiklikku suhtlussfääri.

Loe artiklit korrektsest ametikirjast edasi ajakirjast Raamatupidamise Praktik. Tellijad saavad artiklit lugeda ka veebis: http://rp.aripaev.ee

Osale arutelus

 • Kaire Uusen, Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine