Sisekujundaja saab aidata töökohal stressi vähendada 

Tööruumides aitab kvaliteetse töökeskkonna luua sisekujunduse, valgustuse ja sisekliima terviklahendus. Kui ignoreerida üht neist kolmest tegurist, võib ruum muutuda painajalikuks stressiallikaks.

Tööstuses asendab sisekujundust tehnoloogiliste seadmete paigutus, märgib Tamm artiklis. Sageli ollakse harjunud valgustuspaigaldist projekteerima tühja ruumi nii, et kogu ruum on ühtlaselt valgustatud, kuigi seal töötab ainult üks inimene.  Tänapäeval tuleb töökeskkonna projekteerimisel arvestada tervikuga. Seega on stressi vähendamisel suur roll sisekujundajal.

Kontoriruumides paigutab sisekujundaja esmalt mööbli ja seejärel valgustatakse ruum töökoha asukoha järgi. Sisekliima lahendatakse nii, et töötajail oleks piisavalt õhku ega puhuks kusagilt pähe. Töökoha paigutamisel seina äärde näoga vastu seina jääb ruumi põhiline valgustus ruumi keskele ning seinaäärne tööpiirkond vajab lisavalgustust. Selle vähesegi, mis selja tagant tuleb, varjab töötaja oma kehaga.

Sageli ei meeldi töötajatele seljaga ruumi poole istuda. Üllataval kombel häirib inimesi selja taga liikumine rohkem siis, kui ees puudub vaade kas või osalisele ruumile. Seda võiks seletada instinktiga kontrollida oma seljatagust. Töölaua paigutus seljaga akna suunas vähendab võimalust aeg-ajalt aknast välja vaadata ja silmi puhata. Vähe sellest, arvutiga töötades segab aknast paistev valgus arvutiekraani vaatamist. Ka töölaua paigutus selliselt, et arvutimonitori vaadatakse päevavalguse taustal, tähendab tohutut silmade pingutust. Seetõttu varjatakse aknakatetega see vähenegi päevavalgus, mis meie kliimas töötades päevasel ajal saada. Rulooaknakatted tähendavad arvutiga töötajale terve akna kinnikatmist ja üldvalgustuse kasutamist ka päevavalgel.

Kuidas tuleks tööruumi valgustada, et pidevalt arvutiga töötavad inimesed tunneksid ennast hästi ja suudaksid häid töötulemusi saavutada, loe edasi ajakirjast Raamatupidamise Praktik. Tellijad saavad artiklit lugeda ka veebis: http://rp.aripaev.ee

Osale arutelus

  • Kaire Uusen, Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

ADVOKAADIBÜROO RASK otsib SEKRETÄRI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. juuni 2018

Teabevara