Restoranitest: Crystal Lasnamäel viib tagasi nõukogudeaega

Nõukogudeaegset kotlet-garniir-salatit toidukriitik Heidi Vihma taga ei nuta, aga päris nostalgiavabaks ta ennast ka ei tunnista: "Aeg-ajalt kohe kisub mind mõnd vana aja hõngu kandvat söögikohta."

Hääbuvad taime- ja loomaliigid kantakse punasesse raamatusse ja nende jaoks luuakse looduskaitsealasid. Elule aidatakse ka hääbuvaid toidutraditsioone – toiduajakirjanikud külastavad maakolka vanamemmesid, kellel vana aja toidud mitte ainult meeles, vaid ka pliidil podisemas. Retseptid pannakse kirja ja slow food’i entusiastid ülistavad üksmeelselt nende maitset.

Nostalgia taldrikul

Mina avastasin Lasnamäelt kõrgete majade vahele surutud väikese restoran-muistise, kus kõik on peaaegu nii nagu kaks-kolmkümmend aastat tagasi.

Menüü ulatus Vahemere äärest Jaapanini, kuid porgandi- ja kapsasalat koos kahe tomativiiluga täiendasid absoluutselt ühtmoodi kõiki roogasid, sõltumata nende maitsest ja päritolust. Eriti päritolust – väikese Crystali menüüs oli lisaks Jaapani, Itaalia, Prantsuse ja Kreeka roogadele Vene, Kesk-Aasia, Korea roogasid. Kõige rohkem oli Koread ja Jaapanit. Kõledavõitu ümbrus ja tühi saal ei julgustanud sushi’t proovima, nii jäime Korea, minu vana lemmiku juurde.

Alles eelmisel aastal olin  – taas Lasnamäel – avastanud ühe tubli vana kooli Vene – Kesk-Aasia – Korea söögikoha tõeliselt maitsvate roogade ja sõbraliku teenindusega, sealjuures kesklinnaga võrreldes olematute hindadega. Selliste leidude nimel olen aeg-ajalt valmis kulinaarseid riske võtma. Seekord oli Koread aga taldrikul vähe, seda nii maitsete kui ka komponentide poolest. Küll aga mõjus üllatavalt roogade kompositsioon – kes muu kui tõelise vana-nõukogude toidukultuuri esindaja oskaks ühele taldrikule paigutada koreapäraselt praetud merikapsa ja päevalilleõlise kapsasalati?

Reis kulinaaria ajalukku

Sama salatilisand oli ka Korea moodi sealiha juures. Sealiha, köögiviljad, idamaised vürtsained, ütles roa kohta menüü. Tegelikult esindasid köögivilja paar paprika­ribakest, nii et sinna sobisid porgandi- ja kapsasalat hästi. Riisi ehk “garniiri” oleks pidanud eraldi juurde tellima, seda ma aga ei taibanud ja ka ettekandja ei juhatanud, takistajaks tõenäoselt keeleprobleem.

Kolmas kord ilmus kapsa- ja porgandisalat koos suurte pelmeenide, mantõdega. Pean tunnistama, et esimestest mantõdest alates, mis ma tõenäoselt kunagi Nõukogudemaa avarustes maitsta sain, kuulub neile minu lugupidamine (tunnen tegelikult nõrkust kõikide pelmeeni­laadsete toodete vastu). Seekordne maitsestus oleks võinud olla julgem ja ka mahlakusele oleks taina all veel ruumi jätkunud, aga tulemus oli aus ja koos hapukoore-majoneesikastmega oli see kolmeeuroline portsjon igat eurot kuhjaga väärt.

Lõuna lõpetasime meekoogiga. Meemaitset küll polnud tunda, aga magus ta oli ja koos teega täitsa mõnus. Vaevalt ma teist korda Crystali hakkan minema, küll aga soovitan seda kohta kõigile, kes kulinaaria ajaloo vastu huvi tunnevad, kuid endal paari aastakümne taha ulatuvaid mälestusi ei ole.

Crystal
Aadress: Kärberi 34a, Tallinn
Telefon: 676 6007
Avatud: T–N 12–21, R–L 12–24, P 12–21

Punkte kokku: 15

TOIT
10/6
TEENINDUS
10/5
INTERJÖÖR
10/4

Põhiroogade hinnad: 3–6,50 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

 

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara