3. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalijuhid: inimressurssi tuleb juhtida nagu äri

Personalijuhtimises on vajaka uutmoodi mõtlemisest ning eeskuju võiks võtta start-up´i laadsest ärimudelist ka inimeste juhtimisel, tõdesid eelmisel nädalal toimunud Personalijuhtimise konverentsi esinejad.

Kuidas inimesi oma ettevõttesse tööle saada?

G4S Eesti personalidirektor Irene Metsis:

Kui organisatsiooni sees on kultuur ja väärtused sellised, mida inimesed hindavad, siis sellelaadne info liigub kiiresti välja. Mida keerulisem on ettevõtte sisekliima, seda raskem on saada uusi töötajaid. Kui reklaamida oma ettevõtet ja saavutusi teistmoodi, kui tegelikkus, siis sellest tuleb rohkem kahju kui kasu.

Karjäärimudelite, palgamudelite ja teiste suurte süsteemide osatähtsus väheneb ja proovitakse jõuda rohkem inimeseni.

Personalijuhtimises saab primaarseks organisatsiooni kulutuuriline pool.

CPD tegevjuht ja partner Klaas-Jan Reincke:

Muutub töötaja ja muutub töö ise. Uuring: mitu % tööst on individuaalne töö, siis ennustus oli, et 10 aasta jooskul väheneb see tänaseks 15% peale, tegelikult on see praegu veel väiksem. Tegelikult on kasvanud 70% tasemeni tööd, mida tehakse koos.

Ei ole kohta juhtidel, kes ei oska sellist koostööd organiseerida ja ei ole kohta töötajatel, kes ei ole võimelised koostööd tegema. See on tohutu väljakutse juhtidele. Tuleb keskenduda juhtimisoskuste arendamisele!

Viimasel ajal on palju juttu, et ettevõtted peavad tegelema kliendi arendamisega, st kõigepealt tundma õppima oma kliente ja seejärel nendega koos tooteid arendama. Sama võib öelda personaliosakonna kohta, ainult siin on kliendiks töötaja. Kui nad tunnevad oma "klienti", siis oskavad nad arendada ka oma nö toodet.

Kaitseministeeriumi personaliosakonna juhataja Riini Saluri:

Paindlikkus on meie jaoks märksõnaks, nii töö vormis kui viisides. Tuleb mõelda pigem niipidi, et lasta siseneval või olemasoleval töötajal disainida oma töökoht nii füüsiliselt kui psühholoogiliselt.

Tuleviku personalijuhtimine on lisaks psühholoogilise poolele ka faktipõhisus. Personalijuhi roll on luua seoseid edu ja inimeste juhtimise vahel.

EBS juhtimise õppetooli korraline lektor Maris Zernand-Vilson: 

Personalijuhid tegutsevad nagu äri äris. Oluline on oskus ära seletada, kust need asjad tulevad.

Milline on uus kuum trend personalijuhtimises?

Zernand-Vilson: me oleme pigem traditsioonide armastajad ja suuri pöördeid vast ei tule.

Metsis:oleks tore kui tuleks uus trend. Oleks tore, kui oleks neid personalijuhte, kes tooksid organisatsioonidesse uusi nutikaid asju. Me oleme väga traditsionaalsed. Hirm on riskida, tegemist on ju ikkagi inimestega. Siiski mina arvan, et turundusest tulevad nutikad lahendused võiksid rohkem tulla ka personalijuhtimisse.

Eesti probleem on see, et meil on konkreetse teadmisega inimesi tööl 1 max 2, aga mis saab siis, kui ta ära läheb. Samuti on riskijuhtimise osas arenguruumi.

Reincke: Talendijaht muutub inspiratsioonijahiks. See sõltub kolmest personalijutimise tootest:

- autonoomia;

- paindlikkus (kui palju suuredakse pakkuda võimalust korraldada ise oma tööd, palju organisatsioon võimaldab personaalselt kasvada);

- kõige tähtsam inspiratsiooni osa on tähendus (kui inimene ei usu sellesse, mida ta teeb või miks ta seda teeb, siis nad teevad tõesti pelgalt palga eest tööd).

Reincke ütles, et juhtidel on oluline oskus sõnastada ära just töö tähendus inimese jaoks.

Autor: Tiive Murdoja, Aira Tammemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700