Agaavisiirupit saadakse mitmetest peamiselt Mehhikos kasvavatest agaaviliikidest, sel on meega sarnaselt väga magus maitse ja veniv koostis – tänu inuliinile imendub see aga organismis aeglaselt ega avalda veresuhkrule kuigi suurt mõju. Agaavisiirup sisaldab kaaliumi- ja magneesiumiühendeid ning mõningaid mikroelemente. Sobib ideaalselt jookide, puuviljasalatite, kookide ja küpsetiste magustamiseks.
Suhkruleht (ka steevia) pärineb Ameerika troopilistest ja subtroopilistest piirkondadest. Selle tarvitamisel tasub meelde jätta, et suhkruleht on sahharoosist 300 korda magusam, seega tasub doseerimisel ettevaatlik olla. Suhkruleht ei sisalda kaloreid ega tõsta seetõttu vere suhkrusisaldust, samuti on tal kerge seenhaigustevastane ja antibakteriaalne toime. Maitseainena saab suhkrulehte osta nii tablettide, pulbri kui ka tilkade kujul ning kasutada mitmesuguste jookide ja magusroogade valmistamisel.
Värsked ja kuivatatud puuviljad on ideaalsed magustajad, pakatades vitamiinidest ja mineraalidest. Kasuta magustamiseks näiteks banaane, datleid, rosinaid, goji-marju, aprikoose. Paremaks kasutamiseks ja organismi poolt omastamiseks, tasub kuivatatud puuvilju eelnevalt umbes 8 tundi vees leotada. Leotusvesi joo ära (juhul kui tegu ikka mahesaadusega), puuviljad aga püreesta moosiks või tükelda noaga peeneks ning sega pudru, küpsetustaigna või muu magustamist vajava hulka.
Banaani-datlijäätis granaatõunaseemnetega
(kahele)
4 banaani
6 pehmet kivita datlit
1/2 tl kaneeli
1 granaatõun
peotäis Kreeka pähkleid
vajadusel natuke külma vett
Koori banaanid ning haki väiksemaks, sügavkülmuta üleöö. Puhasta granaatõun. Haki Kreeka pähklid noaga väiksemaks. Lase banaanitükkidel veidi sulada, et oleks kergem püreestada. Seejärel pane banaan, datlid ja kaneel võimsasse kannmikserisse või köögikombaini ning püreesta kreemjaks. Kui segu on liiga tihke, lisa veidi külma vett. Lao serveerimiskausi põhja granaatõunaseemneid, seejärel banaanijäätis ning kõige peale veel granaatõunaseemneid ja purustatud Kreeka pähklid.
Rohkem Elisa Orase retsepte leiad Sensa märtsinumbrist lk 112.