Restoranitest: Uzbekistani hõrgutised on vallutanud Õismäe

Usbekke elab ametlikel andmetel Eestis ainult viiesaja ringis, aga Usbeki restorane on Õismäel juba kaks – teineteisest vaevalt mõnesaja meetri kaugusel.

Mitu aastat on Nurmenuku keskuses edukalt tegutsenud Hispaania-Usbeki segastiilis Talleke ja Pullike, mis erinevalt paljudest segastiilis restoranidest mõlema köögiga ühtviisi hästi hakkama on saanud. Ja nüüd siis Uzbekistan, mille leiab samast majast, kus sügisel avati Prantsuse kohvik Lyon.

Kellele Usbekimaa avastamiseks Õismäe liiga kauge tundub olevat, leiab ühe Uzbekistani restorani ka Rotermanni kvartalist. Ja veel ühe segastiilis, aga tuntavate Kesk-Aasia mõjudega Suzani Gonsiori tänavalt.

Reis mälestustesse

Usbeki köögi jõudmine Eestisse teeb mulle suurt rõõmu. Ühelt poolt sellepärast, et maitsekirevusest ei saa kunagi küllalt, teiselt poolt aga sellepärast, et Buhhaara, Samarkandi ja Taškendi turud on jätnud mulle kustumatu mälestuse. Võib isegi öelda, et just seal leidis kunagi aastakümnete eest aset minu kulinaarne ärkamine – nende mahlakas-vürtsikad samsad, koriandriseemnetega maitsestatud lihavardad ja kuldsed kuivatatud aprikoosid olid kui tulnukad teisest, maitsvamast maailmast.

Nii kui ma Uzbekistanis Usbeki kombel maitsestatud lihatüki suhu pistsin, olin mälestustes tagasi Taškendi turul, tossavate lihavarraste ja aprikoosi- ning viinamarjamägede vahel. Kohe tulid ka reaalsed aprikoosid ja viinamarjad, sedapuhku imeheas kapsasalatis.

Suppi süüakse Usbekimaal palju ja nende supid on tõsised toidu, natuke nagu hautiste moodi, kus liha ja köögivilja on rohkem kui leent. Lambaliha-köögiviljasupp ... oma vürtsika leeme, suurte lihatükkide ja peaaegu terveks jäetud kartulitega oli vägagi tõsiseltvõetav roog. Supi kõrvale ampsasin kõrvitsa-samsat – krõbedat pirukat, kus kõrvits oli saanud imeliselt vürtsika maitsestuse, mis tegi ta erinevaks kõikidest senikogetud kõrvitsaküpsetistest.

Keskaasialik miljöö

Vardas lambaliha, seesama, mis mind mõtetes paarikümne aasta tagusele Usbekimaa turule kandis, oli omaaegsete mälestuste vääriline – vürtsikas, parajalt küps, saatjaks maitsev tomatine kaste ja õhukesed salatisibulaviilud. Ei midagi erilist, kuid oma asjatundlikus mõõdukuses väga maitsev. Aus kaup, võiks öelda Taškendi turuline. Magusavalik oleks võinud aga suurem olla, usbekid – nagu kõik Kesk-Aasia ja Lähis-Ida rahvad – on kuulsad oma kompottide, halvaade ja šerbettide poolest, aga nende baklava oli vähemalt nauditav.

Õismäe Uzbekistanis oli tublisti vaeva nähtud, et toidule lisaks ka keskaasialikku miljööd luua. Kohati oli see õnnestunud, kohati mitte. Igatahes väärib lugupidamist omanike soov tuhandeaastase minevikuga toidukultuurile natukenegi sobivam ümbrus luua kui uuslinnajao uusehitis seda pakub.

Parimaks osaks olid ettekandjate rahvariided ja tübeteikad, aga ka karavanserai-laadne võlvistik. Halvimaks – eks ikka telerid, mis mingil arusaamatul põhjusel eriti rahvusrestoranide seintele kipuvad. Ja mis vägi ja võim on Caesari salatil, Kreeka salatil ja tiramisul, et nad absoluutselt iga restorani menüüsse tungivad? Ilmselt on tegemist samasuguse musta maagiaga, millega viinerid ja friikartulid lastemenüüsid vallutavad.

Uzbekistan
Aadress: Meistri 22 / Ehitajate tee 116a, Tallinn
Telefon: 60 99 660
Avatud: E–N 12–23, R–L 12–00, P 12–23

Punkte kokku: 24

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/9
INTERJÖÖR
10/7

Põhiroogade hinnad: 5,90–16,90 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine