Autor: Tiive Murdoja • 28. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimesel ja teisel mail töötamisest

1. mai on riigipüha, mis on töötajate jaoks vaba päev. Loe, kas 1.maile eelnev tööpäev on lühendatud ja mida toob töötajale kaasa see, kui tööandjad on nõus andma 2.mail vaba päeva tingimusel, et töötamata päev viiakse üle mõnele teisele puhkepäevale.

Selleks, et töötajad saaksid kasutada  puhkepäevi järjest,  võttes arvesse ka töö mugavamat korraldamist, on paljud tööandjad nõus andma 2.mail vaba päeva tingimusel, et töötamata päev viiakse üle töötajale ettenähtud puhkepäevale mõnel muul nädalal pärast 2. maid.

Mida  aga tähendab selline tööpäevaga manipuleerimine töötajale? 

Tööinspektsiooni teavituse peaspetsialist-nõuniku Niina Siitam selgitab, et töötajale on seadusega ette nähtud iganädalane puhkeaeg, mis ei tohi olla lühem kui 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul. „Tasatöötamise üleviimine  mõne muu nädala puhkepäevale toob kaasa iganädalase puhkeaja rikkumise. Kui töötaja ei ole huvitatud 2.mai üleviimisest muule puhkepäevale, on tal õigus sellest keelduda, sest tegemist on esiteks puhkeaja nõuete rikkumisega, teiseks tööandja ühepoolse tööajakorralduse muutmisega.“

Siitami sõnul peaks töötaja oma otsusest peaks selgelt tööandjale teada andma, samuti seda, et ta on valmis 2.mail töötama. Kui tööandja siiski korraldab tööaega nii, et 2.mail ei töötata, on töötajal õigus nõuda sel päeval tööga kindlustamata jätmise eest keskmise töötasu maksmist.  Kui aga töötaja ei teata oma valmidusest 2.mail töötada ja ei tööta, kuna töötab asenduspäeval, ei saa ta  2.mai eest töötasu vaid saab töötasu asenduspäeval töötamise eest.

Esimesele maile eelneva tööpäeva lühendamine on vabatahtlik

Seadusest tulenevat kohustust selleks ei ole. Töötasu osas on kohustuslikud reeglid. Sõltumata sellest, kas töötajale makstakse töötasu kuutasuna või tunnitasuna, kas töötatakse tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel, tuleb riigipühal töötatud tundide eest maksta töötajale kahekordset töötasu.

Kui töötaja teeb riigipühal ületunnitööd (tal oleks see olnud vaba päev, aga kokkuleppel tööandjaga nõustus töötaja tööle tulema), tuleb lisaks riigipühal töötamine ka tehtud ületunnid töötajale hüvitada, kas ületunnitööga võrdses ulatuses tasulise vaba aja andmisega või vastava kokkuleppe olemasolul rahas 1,5-kordselt.

Olukorras, kus töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal või algab riigipühal ja lõpeb tavalisel tööpäeval, tuleb täiendavalt hüvitada riigipühal töötatud tunnid, ülejäänud töötunnid tasustatakse tavalises korras.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700