Autor: Tiive Murdoja • 30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dokumendihalduse ja arvutikirja oskus sekretäritöös

Parima sekretäri tiitlile kandideerinud finalistid võistlesid omavahel arvutil kirja trükkimise kiiruses, samuti kontrolliti nende dokumendi- ning arhiivihalduse teadmisi. Viimane kuulub Tallinna Majanduskooli ametnikutöö osakonna juhataja Janne Kerdo sõnul iga hea sekretäri erialaoskuste hulka.

Janne Kerdo sõnul ta eeldas sekretäritööd tegevatelt finalistidelt paremaid teadmisi, kuid mainis ära, et kindlasti tuleb arvestada sellega, et osalejatele oli see ootamatu "tõelise eksamitöö" sooritamine, mis lisas kindlasti ka omajagu pingelisust. "Täna kehtivad kutsestandardid "Sekretär, tase 5" ja "Juhiabi, tase 6", kus on kirjeldatud kutsetegevus ning töö tegemiseks oodatav kompetentsus - vajalike oskuste, teadmiste ja hoiakute kogum." Hea sekretär on Kerdo sõnul see, kes tunneb oma eriala, oma tööd - on valdkonna spetsialist, kes korraldab dokumenditööd organisatsioonis. "Need teadmised eeldavad põhivaldkonna - dokumendi- ja arhiivihalduse valdkonna tundmist. Näiteks muuhulgas, kuidas luua korrektseid dokumente. Neid viimaseid teadmisi finaalvõistlusel kontrollitigi," lisas Kerdo.

Kust leida sekretäritöös vajaminevaid teadmisi?

Tänane infoühiskond pakub Kerdo sõnul tohutuid võimalusi, oluline on leida sellest "infomürast" õige info. Kerdo soovitab erialateadmiste täiendamiseks külastada veebilehti www.sekretar.eewww.juhiabiyhing.ee ja www.dokumendihaldus.ee. Häid tööks vajalikke juhiseid leiab lisaks Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi veebilehe avaliku sektori dokumendihalduse rubriigist (ministeerium on nimetatud valdkonna  koordineerija), Rahvusarhiivi ja Andmekaitse Inspektsiooni veebilehelt, dokumenditöö korraldust reguleerivad õigusaktid leiab riigiteataja.ee lehelt.

Kus õppida arvuti pimekirja?

Tallinna Majanduskooli õpetaja Anne Ilp sõnul saab pimekirja õppida erinevatel kursustel ja ametikoolides. "Tasuta vaba tarkvara minu teada ei ole. Ikka on tasulised nagu näiteks Keyboard Pro, mida saab osta, aga sinna juurde on vaja ikka mõned tunnid asjatundjalt juurde võtta. Iseseisvalt õppimisel ei saada kõigest aru, kuidas käed ikkagi klaviatuuril peavad käima. Netis on olemas mõned inglise keelsed mängulised versioonid, aga kuna ma ei ole neid kasutanud, siis ei oska täpsemalt kommenteerida," lisas Ilp.

Kiiresti trükkijate trükkimise kiirus on Ilp sõnul ca 300 lööki minutis, kuid väga hea kiirus on ka 250-280 lööki minutis.

Arvuti pimekirja iseseisvaks õppimiseks soovitab Ilp soetada vastava programmi või pöörduda mõne õppejõu poole, kas siis juba kursuste korraldamise või individuaalse nõustamise asjus. "Iseseisval õppimisel on oht valesti õppida, selleks peakski keegi asjatundja käed algul paika panema ja üle vaatama, et asi hakkaks minema," lisas Ilp.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700