Restoranitest: hea söögi, joogi ja õhkkonnaga Sfäär

Sfääris on hea söök ja jook, tihkelt üksteise kõrval asuvad lauad, nooruslik ja hoogne teenindus ja mis kõige olulisem – seal sumiseb.

Järjest uutes ja uutes kohtades oma restoraniloo jaoks ainest kogudes olen pidanud käima kümnetes, võib-olla ka sadadest tühjades ja pooltühjades restoranides. Mõnes kohas on isegi päris head söögid-joogid olnud, aga puudunud see tabamatu miski, mis inimesi kohale meelitaks.

Seepärast olengi üle kõige hakanud hindama restoranide ja kohvikute suminat. Seda ei saa luua, see tuleb vaid siis, kui söögisaal on inimesi täis ja neil on seal mõnus olla. Ja samas – igas ruumis seda ei tekigi, lihtsalt iga ruumi akustika ei võimalda seda – kas on liiga lage või on laed liiga kõrged, madalad…

Trendikad klassikatöötlused

Kui Sfäär ligikaudu neli aastat tagasi avati, äratas ta tähelepanu oma erilise disaini ja atmosfääri, aga kindlasti ka trendika menüüga. Vaatamata samalaadsete söögikohtade lisandumisele pole ta oma populaarsusest aga midagi kaotanud. Sfäär on jäänud selliseks nagu avadeski – lihtsalt arusaadavate maitsete, läbimõeldud kompositsioonide ja hea tehnilise tasemega on ta siiani.

Salatilehed on endiselt krõmpsud, lisandid hooajalised, soola pannakse pigem vähem kui rohkem ja kala ei küpsetata üle.  Aga nagu interjööridetailides, on ka menüüs trendikus kõrvuti aegumatu klassikaga: euroopalik hommikusöögimenüü ja toortatra puder, graavilõhe ja suitsune hapukoor, kitsejuustu brioche ja peedikreem.

Nüüd aastatetagust kirjutist üle lugedes imestan ma kõige rohkem selle üle, et avamisaastal mulle võimsa mulje jätnud lambakotlet, täpsemalt tšilli, võis praetud sibula ja koriandriga maitsestatud tallehakkliha kotlet kartulipudru ning kooritud ahjutomatiga on täpselt samal moel menüüs ka nüüd, neli aastat hiljem ja ei näita mingeid väsimuse märke. Võib-olla on veelgi paremaks läinud, kuigi juba alguses olid paigas nii maitsed kui ka välimus.

Mõõdukas maitsestus

Lihtne ja mõõdukas maitsestus meeldis mulle eriti Saaremaa maheveisest tehtud tartaril – kõik, mis vaja oli olemas, kuid maitse oli mahe ja sool-pipar toodi igaks juhuks lauale. Menüüs lubatud krõbesai oli ka tõepoolest krõbe, mitte võisse uppunud või kuivanud – selline lihtne asi on millegipärast nii mõnegi muidu tubli lihakoha jaoks ületamatult raskeks osutunud.

Magusaks valisime majakoogi – seekord oli selleks Pavlova, minu lemmik. Kui peaksin meie restorane-kohvikuid reastama Pavlova-indeksi alusel, saaksin sellega vist hakkama küll, mul on raske see proovimata jätta, kui ta juba kord menüüsse on võetud. Sfäär oleks sellisel moel reastatult söögikohtade edetabeli eesotsas. Päris esimene mitte, aga kusagil teise ja neljanda koha konkurentsis oleks ta kõva tegija.

Joogivalik oli Sfääris erakordselt hea, seda nii veini, õlle kui ka igasuguste muude jookide puhul, karahvinivesi ja suurepärane kohv kaasa arvatud. Klaasiveine oli küll  vähe, aga nad olid head ja arvestasid menüüga – kahtlematult oli tegemist asjatundliku valikuga. Sfääris söömine ja joomine tegid rõõmu ja ülendasid meelt – selliseid kohti on vähe.

Sfäär
Aadress: Mere pst 6e, Tallinn
Telefon: 56 992 200
Avatud: E–K 8–22, N–R 8–24, L 10–24, P 10-22

Punkte kokku: 26

TOIT
10/9
TEENINDUS
10/8
INTERJÖÖR
10/9

Põhiroogade hinnad: 9,9–21 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine