Autor: Heidi Vihma • 23. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Noa ei tunnista piire

Restoran Noa
Foto: Julia-Maria Linna
Mõned kuud tagasi avatud uue restorani Noa muudab eriliseks asjaolu, et söögikoha jaoks ehitati ka uus hoone. Toidukohta peavad auhinnatud OKO restorani omanikud.

Uue restorani rajamine on Eestis väga erandlik, enamasti kohandatakse restoraniks mõni olemasolev hoone või seab restoran end sisse elu- või büroohooneks ehitatud maja esimesele korrusele.

Meelde tulevad vaid üksikud uuema aja spetsiaalehitised: lähimatest naaberrestoran Paat ja suvekioskilik City Marina Admiraliteedi basseini ääres.

Piiride kompaja

Juba ehituse ajal olevat tulevased restoranipidajad olnud südamega asja juures. Tulemus on erakordselt terviklik – Noa on kui omaette maailm, kus kõik elemendid alates menüüst ja disainist ning lõpetades teeninduse ja haljastusega omavahel kokku sobivad.

Noa asub Tallinna ja Viimsi piiril, ehtsaima kilukarbivaatega kohas, kusjuures merevaadet jätkub igasse lauda, terrassist rääkimata. Esimeseks positiivseks elamuseks on parkimine – ometi kord ei pea auto äramahutamisega vaeva nägema, parklakohti on palju ja need on otse restorani kõrval.

Linna ja maa, maa ja mere piiril asuv restoran kompab piire veel mitmel moel. Või oleks õigem ütelda, et ei tunnista neid. Põrsaliha maitset täiendab kalamari – see on surf ja turf; heeringaroog kannab magustoidu nime – heeringa tiramisu; veise lihakeha ripub söögisaalis klaasi taga, mitte pole laoruumi peidetud – laagerduskapis tehakse laagerduskatseid; kelner on küll väga viisakas ja vastutulelik, aga ka omapoisilikult lahe; kui poleks ettekandjate rinnasilte, oleks raske aru saada, kes on teenindaja, kes külaline.

Detailide kooskõla

Menüüs on kirjas ainult toit, aga mitte rahasummad, mis selle eest peab välja käima. Rahanumbrite asemel on kriipsukesed – üks, kaks ja kolm. Nende tähenduse teeb kelner kohe selgeks, kui kuuleb, et me pole varem Noas käinud. Ma ei tea, kas me kulutasime ilma hindadeta menüü järgi tellides rohkem või vähem, kuid igatahes oli roogasid valides meeldiv pühenduda kujutlevatele maitsetele.

Noa toidud on oma olemuselt lihtsad, suurem osa toorainetest täiesti tavalised: küpsetatud baklažaan, kebab salatiga, kihiline heeringa-kartuliroog. Eriliseks teeb aga neid see, kuidas nad on tehtud, millega täiendatud ja kuidas lauale antud – see on ootamatu, üllatav, traditsioone lõhkuv, kaunis, kuid samas tasakaalus, see tähendab, et peategelaseks jääb tooraine ja maitse ning ilu ja efektid on kõrvalrollis.

Mis on väga oluline, sest igasugused vahvad lisandid, vahud ja tuhad, täpid ja triibud on ju toredad ja kui nende tegemine on korra selgeks saanud, on kahju oskusi kasutamata jätta. Noa meeskond valdab mängu uudsuse, ilu ja maitsetega täiel määral, kuid peab piiri ja üle võlli ei keera. Ilmselgelt on tegemist erakordselt tugeva köögimeeskonnaga, kes teab täpselt, mida milliste vahenditega saavutada.

Ja mitte ainult söögid pole nauditavad, vaid ka joogid. Minusugusele väikese jõudluse, kuid suure nõudlusega veinijoojale on Noa otsekui paradiis – kõik veinid on saadaval ka klaasikaupa. Üle pika aja tundsin end kui võrdne võrdsete hulgas ja võisin valida – tõsi, mitte küll väga pika, kuid seda hoolikamalt koostatud veinikaardi kõikide veinide hulgast meelepäraseima.

Noa

Aadress: Ranna tee 3, Tallinn

Telefon: 508 0589

Avatud: E–N 12–23; R, L 12–00; P 12–22

Punkte kokku: 30

TOIT

10/10

TEENINDUS

10/10

INTERJÖÖR

10/10

Põhiroogade hinnad: 12–18 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

 

Foto: Restoran Noa
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700