26. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtne värskendusremont kontoris töötegemist ei sega

Lisaks kontorite suurpuhastusele tuleks aeg-ajalt värskendada nii tööruumide seinu, põrandaid kui ka uksi, unustamata seejuures omanäolisust.

Vanemat tüüpi ja juba kulunud kontorites soovitab siseviimistlustööde firma Bergsby tegevjuht Oliver Sepp kindlasti aeg-ajalt värskendusremonti teha. Kuigi kinnisvara väärtust see oluliselt ei tõsta, muudab see põhjalikult üldmuljet.

Kui tihti sellist värskendust ette võtta, sõltub ­Sepa hinnangul ettevõtte omapärast, ehitisest, kus kontor asub, ning juhtkonna otsusest. “Uusehitistes enne paari-kolme aastat selle peale mõtlema ei pea, kui just ei soovita lihtsalt seinte värvitooni muuta või mõnda häirivat pragu pahteldada,” selgitas Sepp.

Värskendusremont käib kiiresti

Kuidas ette­võte värskenduskuuri ilma suuremate ümberkorraldusteta üle elab, oleneb Sepa sõnul firma suurusest. Ta ütles, et suuremates ettevõtetes on värskendusremonti teha oluliselt lihtsam, sest töid saab teha  ruumide kaupa. “Kuna tänapäeval on värvid enamjaolt lõhnatud ja siseviimistlustööd üld­juhul müra­vabad, ei tohiks see ettevõtte tegevust muul moel segada, kui et tunkedes inimesi liigub kontori peal tavapärasest rohkem,” lausus Sepp.

Ajakulu oleneb töömahust ja nutikast lahendusest. 2010. aastast dekoratiiv- ja viimistlustööde alal FIEna tegutsev Kristi Meikar rääkis, et aja­kulu sõltub töö iseloomust.

Kui sein on heas seisus ja vajab vaid värvimist, on võimalik seda teha kas või ühe õhtuga – õhtul värvitakse ja hommikul saab töö kontoris juba ­sujuvalt jätkuda.

Ka paljud dekoratiivviimistluse tehnikad võimaldavad Meikari sõnul töö kiiresti valmis saada. Näiteks struktuurvärvil ei pea aluspind olema perfektselt sile, värv ise katab vead.

Tema sõnul on selliseid nutikaid lahendusi palju. “Tänapäeval ei pea isegi kahhelkive seinast maha peksma, vaid uued saab kleepida vanade peale, seega näiteks tualettruumide uuendamisel tekib oluliselt vähem müra ja tolmu ning kulub vähem aega,” tõdes Meikar.

Ehitusfirma RS Team Group OÜ juhatuse liige Ragnar Sissas ütles, et remondi tegemise ajaks ei saa igapäevatöö kontoris seiskuda. Tema sõnul on paljusid töid võimalik hea planeerimise korral teha mõne päevaga, selline aeg on ette­võtetele enamasti ka vastuvõetav.

Remont tasub sättida puhkuste ajaks

Kui viimistlust on vaja teha koos eeltöödega, milleks on lahtiste osade eemaldamine, tasandamine ja kruntimine, peaks Meikari arvates kontor arvestama mitmepäevase tööga.

Sellisel juhul oleks Meikari arvates targem töö plaanida nädalavahetuseks. “Kuna pahteldustöödega eraldub palju peentolmu, oleks kindlasti vaja kogu inventar ja tehnika mõnda teise ruumi viia või kinni katta, seega häirib selline värskenduse variant kontoritööd juba oluliselt rohkem,” lisas Meikar.

Kevad ei ole ainuvõimalik aeg värskendus­remondiks. Tavaliselt peetakse suurpuhastuste tegemise parimaks ajaks kevadet, aga ­Sepa sõnul ei pea see värskendusremondi puhul kindlasti nii olema.

Tema sõnul on värskenduskuuri läbimiseks kõige parem aeg siis, kui enamik töötajaid puhkab – muidugi, kui selline aeg üldse eksisteerib. “Selle plussiks räägib see, et töid on võimalik teha väiksema ajakuluga efektiivsemalt. Samuti on töötajatel pärast puhkust rõõmsam kontorisse naasta,” selgitas ta.

Sissase sõnul eelistab nende ettevõte kokkuleppel töö tellijaga töötada nädalavahetuseti või nädala sees töövälisel ajal. “Sel moel ei takista remont ettevõtte toimimist,” selgitas Sissas. Temagi arvates on hea lahendus kontori remont puhkuste ajal.

Hinnad:

Seinte värvimine 2,5–4,5 €/m2

Seinte dekoratiiv­viimistlus alates 4 €/m2

Lae värvimine koos pahtliparandustega 4–7 €/m2

Lae värvimine 3–5 €/m2

SeineXi panek alates 2,5 €/m2

Plaatimistööd 16–20 €/m2

Mida teha, kui on soov kontoris pisiremonti teha?

1. Tee selgeks ­eesmärk

Ehitusfirma RS Team Group juhatuse liikme Ragnar Sissase sõnul tuleb tööde plaanimisel esimesena selgeks teha, mis on remondi eesmärk ehk millist töökeskkonda soovitakse saavutada ning millised on probleemid, mille tõttu remont ette võetakse.

Vahel piisab kontorile parema väljanägemise andmiseks kohtparanduste tegemisest seintel ja nende katmisest uue erksa värvi, tapeedi või muu materjaliga.

2. Kõige lihtsam värskendada seinu

Kõige lihtsam ja kiirem lahendus kontorile uue ilme andmiseks on lasta seinad üle värvida või muuta mõni sein näiteks fototapeediga huvitavamaks, ütles siseviimistlustööde firma Bergsby tegevjuht Oliver Sepp.

Tähelepanu võiks pöörata ka ustele. Kui seinad võõbatakse ikka aeg-ajalt üle, siis ustega ei osata midagi teha, tõdes viimistlustööde alal FIEna tegutsev Kristi Meikar. Ta selgitas, et tegelikult on võimalik ka uksi mitte ainult värskendada, vaid anda neile täiesti uus väljanägemine – neid näiteks ­aaderdades, mis muudab kogu interjööri. Siis on ka primitiivne seinte valgeks võõpamine täiesti omal kohal.

3. Ära unusta ­põrandaid

Kindlasti ei tohi unustada põrandate seisukorda. Eestis on inimestel kombeks pea maas ringi käia, seega ei teeks üks korralik vaipade süvapesu kellelegi paha, märkis Meikar. Ta tõi välja, et kontorites on sage probleem suur käidavus, kontoritoolirataste hõõrdumine ja vale materjali kasutamisest tingitud põranda kulumine.

Põrandakatte vahetamine uue vastu on lihtsaim viis kontori väljanägemist märgatavalt värskendada.

4. Uuenda klaasi

Meikari sõnul võiks värskendada ka klaasist vaheseinu. Julgemad ettevõtted võiksid klaaspinna uue kilega matistamise asemel sellele hoopis midagi maalida lasta – näiteks ruumilisi kujundeid.

Meikari sõnul on variante palju ning need pole seinamaalingute tegemisest keerulisemad, ent näevad kindlasti efektsed välja.

5. Variante veel palju

Büroole saab uue ilme anda ka ripplaepaneelide vahetuse või valguslahenduse muutmisega. ütles Sissas.

Lisaks kontori üldruumide remondile võib vahel üllatavalt värske tulemuse anda sanitaarruumide või kööginurga uuenduskuur.

6. Kui palju maksab?

Värskendusremondi hind sõltub objektist ja kliendi soovidest – kui palju remondiks raha plaanitakse ja mida teha soovitakse.

Hind oleneb ka tööde tegijast – kas see on keegi maalritöödega lisaraha teeniv FIE või alltöövõtjaid kasutav suurettevõte.

Meikari sõnul on üks reegel: algselt plaanitud summa tuleb korrutada vähemalt kahega.

KOMMENTAAR

Säästlikud, ent nutikad lahendused

Hans Saarvelt, Tele2 Eesti kommunikatsioonijuht

Viimased kaks aastat on meie haldus- ja remondieelarve läinud peamiselt esinduste uuendamisele. Lõpetasime aasta lõpus 850 000 euro eest 23 esinduse kaasajastamise. Meie peamaja on veel suhteliselt värske ja ausalt öeldes on kontoriinimesed viimased paar aastat jäänud suurema remondita ning pole ka otsest vajadust olnud. Meie sektor eeldab küll moodsaid tingimusi, kuid üldiselt oleme vähenõudlikud inimesed.

Tele2 on soodusoperaator ja oleme katsunud võimalikult säästlikult läbi ajada. Pea­majas oleme vajaduse järgi töid teinud – seinu värvinud ja väiksemaid sisekujundus- ning remonditöid teinud. Pigem oleme lihtsate vahenditega üritanud nutikalt ruumi mõnusamaks või kasulikumaks muuta. Näiteks toonud seintele info­ekraanid, teinud näitusi või välja­panekuid ja kõpitsenud töötajate olmenurgakesi.

Värskendus vastavalt vajadusele

Mart Siilivask, Swedbank ASi pressiesindaja

Meil ei ole reeglistikku värskenduste tegemiseks mingis kindlas rütmis ja sagedusega. Tavapäraselt teeme seda sellistel aegadel, kui kontoris on vaja midagi ka funktsionaalselt muuta. Värskenduse ulatus on ka seinast seina. Vahel värvime kogu perimeetri üle, vahel teeme seda osaliselt. Vajadusel teeme ka muid parandusi – põrandad, laed jne. Tavapäraselt oleme püüdnud need tööd ära teha ajal, kui kontor on suletud, valdavalt nädalavahetustel. Harvem on mõni kontor ka töönädala sees mõnel päeval suletud olnud.

Autor: Liis Ilves, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700