6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Spot julgeb menüüga eksperimenteerida

Vene tänaval on restorane ridamisi, juba kümmekond aastat tagasi hakati seda restoranitänavaks nimetama – Tchaikovsky, La Bottega, Ribe, Dominic, Elevant, Kloostri Ait jne. Hiljuti lisandus sellesse rivvi veel üks – Spot.

Eesti tippude kõrval uue restorani avamine on julge samm, au tegijatele. Julge hundi rind on rasvane, ütleb vanasõna.

Kas just rasvane, aga tugev ja rammus on Spoti menüü küll, sobib tõsistele sööjatele, kel suvesoojus lihaisu ära ei võta. Pearoogade hulgas on kuus liharooga ja vaid üks kala – ikka see grillitud lõhe. Lõhet leiab ka eelroogadest, korraga nii suitsu kui ka grilli saanuna: grillitud suitsulõhe tilli-­sidruni vaibal. Kergemat valikut esindavad veel vaid grillitud krevettidega salat eelroogade hulgas ja mereandidega tomatisupp.

Kevad või sügis?

Menüü järgi otsustades on praegu pigem sügis kui kevad. Kevadet esindab vaid spargel tallekarree lisandina, sügisene seenekastet jätkub aga nii kanale kui ka pardile. Magustoit kisub lausa talviseks: kirjut koera täiendavad jõhvikad.

Spoti kirju koer on üks omapärane roog: nostalgilisele jõhvikatega segatud küpsisepurule on  šokolaadivaht peale valatud ja see tuuakse lauale purgis.

Viis-kuus aastat tagasi, kui ilmusid esimesed restorani-purgitoidud, olid need tõesti vahvad, aga see väike kirju koerake kadus küll purgipõhja ära – isegi koos šokolaadivahuga suutis ta täita vaid veerandi, kõige rohkem kolmandiku purgist ja esteetiline pool jäi olematuks. Ei suutnud ma ka maitseid lahti harutada, minu jaoks käis kompositsioon üle jõu.

Küll aga meeldis mulle vürtsikas tomatisupp mereandidega. Tomatileem oli kenasti tasakaalustatud, vürtsi parajalt ja mereannid mõnusa krõmpsuga.

Ka grillitud pardifilee, mille lisandiks oli seenekastmes tatranuudlid ja tomatitartar, oli meeldiv roog, ainult et – mitte praegu, kevade ja suve piiril. Ja mitte selle nimega – menüü järgi oli kaste tehtud fungusseentest, aga fungus tähendab ju lihtsalt seent? Nii et siis seene-seenekaste.

Ootamatud kooslused

Nimele vaatamata oli tegemist omapärase roaga, seenekastmes tatranuudlid ja tomatitartar grillitud pardi lisandina oli julge valik. Tomatil polnud küll veel õiget suvist mekki, aga ilusate grillitriipudega pardifilee oli meeldivalt suitsune.

Peale tatranuudlite on menüüs veel mitmeidki põnevaid leide. Viimaste aastate vaat et kohustuslik kitsejuustusalat peedi-carpaccio’ga on saanud täienduseks odrakruubi popkorni, tavalise kana asemel on menüüs maisikana, lisandiks pärlkuskuss – mõlemad meie restoranides vägagi haruldased.

Peale uudsete kompositsioonide on Spoti tugevateks külgedeks ka meeldiv teenindus ja koos sidruniviiludega serveeritud tasuta kraanivesi – haruldane luksus meie nii veeihnsates söögikohtades. Ainult sisekujundus tundub olevat juba kordi ja kordi nähtud. Samad igava ilmega lauad ja toolid, kardinad ja linikud, mis on viimased kümme-viisteist aasta restoranist restorani ringelnud. Ühelt poolt on muidugi meeldiv, et tegijad on otsustanud panustada toidule, aga elamus oleks täielikum, kui ilu jätkuks mitte ainult taldrikule, vaid natuke ka taldriku ümber.

Spot

Aadress: Vene 4, Tallinn

Telefon: 600 4977

Avatud: E–N 12–22.30, R–L 12–00, P 12–22

Punkte kokku: 18

TOIT

10/7

TEENINDUS

10/7

INTERJÖÖR

10/4

Põhiroogade hinnad: 10–16 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Restoran Spot
Foto: Julia-Maria Linna

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700