12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal on õige aeg töökohta vahetada?

Paljud meist on mõelnud selle küsimuse peale. Tihti näeme märke, mis justkui ütleksid, et peaksime töölt ära tulema, kuid me ei suuda otsust langetada. Enne kui langetad otsuse töölt lahkuda, vasta 11-le olulisele küsimusele.

1. Kahe aasta reegel. Kui Sa küsid enda käest „Kas ma peaksin töölt ära tulema?“, siis mõtle, kas Sa oled töötanud vähemalt kaks aastat selles firmas. Kahe aasta reegel põhineb arusaamisel, et inimesel kulub vähemalt 24 kuud, enne kui ta õpib tundma ettevõtte süsteemi täielikult, suudab avaldada muljet ja suudab anda tõelise panuse ettevõttele.

2. Erand kahe aasta reegli puhul. Kahtlemata on olemas erand kahe aasta reegli puhul. Näiteks kui Sa sisimas tunned, et tegid vale valiku ettevõtte puhul või Sinu töö on hoopis midagi muud, kui Sa ette kujutasid.

3. Kas Sa oled proovinud oma tööd tagasi saada? Kas Sinu tööiseloom ja ülesanded on muutunud, kuigi Sinu ametipositsioon on jäänud endiseks? Kõik muu on jäänud endiseks, kuid nõudmised on tõusnud, kuigi vahendeid on ka vähemaks jäänud. Kas Sa oled midagi ette võtnud, et suurendada resursse? Kui oled, aga hoolimata sellest ei võta ülemus midagi ette, siis on aeg otsida uus töö.

4. Kas Sa oled proovinud taasavastada huvi on töö vastu? Kui Sa küsid endalt, kas ma peaksin töölt lahkuma, näitab see, et oled vaimselt kurnatud ja oled oma tööst väsinud. Võib olla Sinu töö endiselt väljakutseid pakkuv, kuid Sa tahad muutust lihtsalt muutuse enda pärast. Kui see on nii, siis Sa peaksid taasavastama kire oma töö vastu.

5. Kas Sa oled rahul oma eluga väljaspool tööaega? Kui Sa ei ole rahul oma eluga, siis on lihtne süüdistada selles tööd. Mõtle, kas Sa oled õnnetu elu muude aspektide tõttu ja kasutad tööd kerge eesmärgina? Ära oota, et töö muudab Sind õnnelikumaks, kui teised asjad Sinu isiklikus elus ei ole korras. Tööst loobumine sellises situatsioonis ei oleks lahendus. Ole veendunud, et just tööalane rahulolematus on see, mis sunnib Sind tööst loobuma.

6. Kas töö on ainus asi Sinu elus? Sinu elus ei ole absoluutselt mitte kui midagi peale Sinu töö. Sul puudub ühiskondlik elu, Sulle ei meeldi ükski spordiala, Sul puuduvad hobid. Kas Sa pole rahul oma praeguse eluga? Sellises olukorras püüad Sa arvatavasti leida enda jaoks midagi uut väljaspool tööaega, et tasakaalustada oma elu. Seega töölt lahkumine ei aitaks sellises olukorras.

7. Kas Sa töötad halbade ülemuste alluvuses? Paljud inimesed loobuvad oma tööst just ülemuste pärast, eriti selliste ülemuste pärast, kes kuritarvitavad ülemuse-töötaja suhet. Kui Sa töötad just sellise ülemuse all, siis on see kindlasti suureks lahkumise põhjuseks. Sellise ülemusega ei ole mõtet vaielda ega proovida muuta teda, ega tema juhtimisstiili. Äri ei ole demokraatia ja pealegi ei muutu inimesed nii kergekäeliselt. Lahkumine sellises olukorras on õige tegu.

8. Töö ei ole enam väljakutseid pakkuv. Sa tead, et oled tegelikult suuteline enamaks, kui Sinu töökohustused Sinult nõuavad. Töö mida Sa teed, ei ole enam väljakutsuv. Sulle ei anta enam selgeid eesmärkke, ega tagasisidet ja Sa oled kaotanud kontrolli selle üle, kuidas Sinu töö edeneb. Sul on tunne, et kõik liiguks justkui allamäge. Samuti, kui Sa ei ole enam kindel, mis on Sinu täpne roll ja vastutus selles ettevõttes, siis peaksid kindlasti töökohta vahetama.

9. Sulle ei maksta piisavalt palka. Sa leiad, et Sulle makstakse liiga vähe palka Sinu töö eest. Sa oled küsinud palka juurde, kuid vastuseks on ainult vabandused. Sa tead, et ettevõttel läheb tegelikult hästi ja kõik teised saavad oma tööle vastavat palka, välja arvatud Sina. Kui see on nii, siis on aeg lahkuda sellest ettevõttest.

10. Kas Sa saad lubada endale sellist käitumist? Olukorras, kus Sul on rahaga kitsas käes, samas Sa tead, et Sul on palju kohustusi maksude näol, tuleb Sul leppida olukorraga seni, kuni Sa leiad parema tööpakkumise.

11. Sul on silmapiiril parem tööpakkumine? Kui Sinu silmapiiril on parem tööpakkumine, siis kindlasti peaksid praegusest töökohast lahkuma.

Artikli allikas: cvkeskus.ee

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab CV Keskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700