11. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamise registrisse lisandus 16 000 uut kehtiva töölepinguga isikut

Maksu- ja tolliameti andmetel lisandus töötamise registri rakendumisel 16 000 terve juuli töölepingu alusel registreeritud olnud isikut, kellest ligi 7000 töötajat ei ole saanud viimasel 12 kuul palgaväljamakseid registris märgitud tööandjalt.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul on kõige rohkem juuli alguses registreeritud ja seni kehtivaid töölepingu alusel tehtud kandeid ehituses (1896), järgnevad jaekaubandus (1520), toitlustustegevus (1394), kinnisvara (1355) ning maismaaveondus (826). „Järgmistel kuudel saame andmete pealt teha täpsemaid järeldusi, kui suur hulk uutest ning terve kuu kehtinud töölepingutest on seotud lisandunud töökohtade, töökohavahetuse ja hooajatöödega ning palju on tegemist töötamistega, mida seni on tehtud nö mustalt,“ märkis Reitmann.

„Töötamise registri lahendus on ennast seni igati õigustanud. Tööandjatel on üks lihtne rakendus töötamisega seotud andmete esitamiseks ning senine tagasiside kasutajatelt on valdavalt positiivne. Suuremaid probleeme ei ole töötamiste sisestamisel ega maharegistreerimisel esinenud,“ märkis Reitmann.

„Soovitame aga igal töötajal kindlasti kasutada võimalust oma töötamise registreerimist e-maksuametis kontrollida. Kui kanne on tööandjal jäänud tegemata, siis rääkida sellest esmalt tööandjale ja seejärel juba vajadusel maksu- ja tolliametile aadressil vihje at emta dot eevihje at emta dot [email protected],“ lisas Reitmann. „Sellest sõltub iga töötaja õigus sotsiaaltagatistele.“

 

Juuli esimesel kahel nädalal käis maksuhaldur ka äriühingutes ja objektidel tutvumas, kuidas ettevõtjad on töötamise registreerimise uue süsteemiga kohanenud. Nõustavate vaatluste käigus tehti päringuid 2100 isiku kohta, kellest osa kanti maksuametnike abiga registrisse. Alates juuli teisest poolest alustas maksuhaldur ka kontrollitegevusega. Vaatluste tulemusel tehti 14. juulist kuni 1. augustini  päringuid 4127 isiku kohta, kellest 421 olid tööandjad jätnud registreerimata

 

„Vaatlustel tuvastatud registreerimata töötajatest on augusti alguseks kanne tehtud 349 töötaja kohta. Seega tavaliselt piisab tööandja tähelepanu sellele juhtimisest. Maksumenetlusi oleme pidanud alustama vaid 14 maksumaksja  puhul, kui koostööst on keeldutud. Väärteomenetlusi on alustatud 12 korral. Põhjusteks valeütluste andmine ja ebaõige dokumendi esitamine, maksuhalduri tegevuse takistamine ning töötajate registreerimata jätmine. Antud äriühingutel oli registreerimata kuni kuus töötajat, “ selgitas maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna talitusejuhataja Raivo Piiritalo.

„Ettevõtteid ja objekte külastades oleme saanud valdavalt toetavat tagasisidet töötamise registreerimise kohustusele ning märkimisväärne on ka ettevõtjate panus võrdse konkurentsi tagamisel. On ka juhuseid, kus ehitustel paluvad objektijuhid ise alltöövõtjatelt väljavõtteid töötamise registreerimise kannete kohta, et kontrollida, kas tööd tegema hakkavad ehitajad on enne korrektselt registreeritud,“ lisas Piiritalo.

Töötamise registris sisalduvad andmed on aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Maksu- ja tolliameti eesmärk on töötamise registri abil vähendada ümbrikupalga maksmisel otseselt töötajatele tekitatud kahju. Registrit kasutavad maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon ning haigekassa.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700