15. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas hoiduda mõttetust näksimisest

Järgnevalt loetelu kümnest situatsioonist, mis tekitavad söögiisu ja kuidas neist hoiduda.

Aeg-ajalt võib nii ju teha, kuid lõpuks võib see ohustada sinu kaalueesmärke ning isegi tervist. Järgnevalt loetelu kümnest situatsioonist, mis tekitavad söögiisu. Lisatud on meetodid, kuidas tervislikumalt toime tulla.

Toit jääb ette

Kas sinu kontoris leidub kommikauss, mis jääb alati teele ette? Kas sa tunned ennast liiga jõuetuna, kui seltskonnas suupistete vaagen ringi käib? Nii lihtne on süüa, kui toit on pidevalt käeulatuses. See näeb hea välja. See on maitsev. Mis sind takistab? Ükskõik millisest toidust, kui see on lähedal, nägemisulatuses ja lihtsalt kättesaadav, on raske keelduda. Seetõttu tasub toit silma alt ära tõsta. Kausid ei pea olema läbipaistvad ega sisaldama alati maiustusi – proovi sinna asetada näiteks pähkleid. See nipp töötab ka teistpidi. Kes hoiab tervislikke tooteid nägemisulatuses, sööd neid üldiselt ka rohkem.

Emotsioonid

Need on tüüpiliseks isude tekitajaks. Õnnelik? See on hea põhjus rikkalikult einestamiseks. Kurb? Võib-olla pakub toit lohutust. Vihane? Lihtsam on valada viha taldrikule kui inimesele näkku. Toidu poole pöördumine ei lahenda aga probleemi ennast. Kasuks võib tulla toidupäeviku pidamine, kuhu märgid ka oma tunded söömise ajal. Nii võid tuvastada sideme emotsiooni ja isu vahel. Edaspidi käitud vastavas situatsioonis paremini: üksindust tundes helistad sõbrale või peksad poksikotti, et viha leevendada.

Igavus

Mõnikord pole sa tundeline, vaid sul on lihtsalt igav ning pole muud paremat teha kui süüa. Süüa ei saa lõputult ning ühel hetkel tuleb taaskord igavus tüütama. Antud juhtumi puhul on kasulik juba varakult valmis mõelda tegevused, mis hoiavad sind rakkes, kui sul pole midagi muud teha. Räägi vana sõbraga, kirjuta kiri või täida päevikut, ole vabatahtlik, avasta enda jaoks mõni uus hobi, kasuta aega lugemiseks. Igavusest vabanemisele saab väga mänguliselt läheneda. Söömine ei tundu pooltki nii ahvatlev, kui sul on vahvaid alternatiive, mis okupeerivad sinu keha ja meeled.

Teised söövad ka!

Sõprade või perega koos süües on väga lihtne eirata organismi märguandeid. Eriti juhul, kui sa oled keset keskustelu ega pane tähele signaale, mida keha sulle saadab. Uuringud näitavad, et sellistes situatsioonides kipume oma kaaslasi matkima. See ei pea aga alati nii olema. Kui ülejäänud laudkond otsustab teise eelroa kasuks, konsulteeri kindlasti oma kõhuga. Võib-olla rahuldud ka mõnusa vestlusega. 

Tähtpäevad

Kui sa töötad suures kollektiivis või sul on suur perekond, siis võib tekkida tunne, nagu oleks iga päev kellegi sünnipäev või aastapäev. Kui iga tähistamine hõlmab endas kooki ja alkohoolseid jooke, tundub iga pidu ohtliku miiniväljana. Alati ei pea sünnipäevapeol kooki sööma. Pea meeles, et tähtpäeval on keskmes inimesed, mitte toit. Kes ahvatlustele vastu panna ei suuda, see jätku üldse pidustustele minemata või võtku kaasa mõni tervislik toode, mida süüa. Üks hiljutine uurimus pakub välja veel ühe taktika: söögiisu saab vähendada juba seeläbi, et kujutatakse söömisprotsessi endale ette.

Väsimus

Pärastlõunane vaikelu võib ka kõige distsiplineerituma inimese eksiteele viia. Eriti minev kaup on sel perioodil erinevad maiustused, millele võib omakorda järgneda isegi suurem energiataseme langus. Selle asemel kõnni kontoris ringi, hinga värsket õhku, joo ära tassike kohvi või klaas külma vett. Keskkonnamuutus on kõige lihtsam viis tardunud olekust vabanemiseks.

Kell

Kas sa oled seda tüüpi, kes võtab kotist välja lõunasöögi kohe, kui kell lööb kaksteist? Ära söö üksnes seepärast, et kell käsib. Selle asemel kasuta kella, et oma näljatunnet mõõta. Kas sa oled tegelikult ka näljane? Kui jah, siis söö oma tervislik eine ära. Kui mitte, siis ignoreeri mehaanilist kella ja kuula oma bioloogilist kella.

Odavus

Kellele ei meeldiks hea tehing. Ära söö lihtsalt seepärast, et midagi saab tasuta või eriti odavalt. Konsulteeri alati oma organismiga, enne kui tõstad ostukärusse allahinnatud toote.

Sa ei suuda keelduda

Inimestele meelepärane olemine võib lõppeda kurjasti. Mõnikord ei võta sõbrad ja tuttavad eitust vastusena. Seepärast varu vabandusi ja ole aus. „Ma ei ole näljane“ töötab sama hästi kui „Ma soovin kaalu langetada.“ Kui sinu protesteerimine jääb viljatuks ning taldrikul seisab sellest hoolimata suur koogitükk, ära heida meelt – sa kontrollid endiselt olukorda. Sa võid alati kooki sõprade või kolleegidega jagada, aga ka lihtsalt väikese osa koogist ära süüa.

Puhta taldriku sündroom

Kui paljud inimesed on üles kasvanud kõrvus kõlamas mantra „Nälgivad lapsed sööksid seda meeleldi.“ Paljude puhul on vanemate õpetussõnad vilja kandnud ning nende järgi talitatakse ka hilises eas. Kas sa tunned endiselt, et oled sunnitud oma taldriku tühjendama, olgugi et sa pole enam näljane? Eriti restoranis, kus sa pead toidu eest kallist hinda maksma? Õnneks elab enamik meist kõrvuti moodsa tehnoloogiaga ning külmikud ja mikrolaineahjud muudavad igasuguse toidu säilitamise lihtsaks. Ära tunne toidujääkide ees hirmu, sest paljud toidud maitsevad teisel või kolmandal päeval isegi paremini. Siinkohal võib abi olla ka väiksematest taldrikutest.

Tõelise näljatunde kogemine aitab ära tunda, millal süüakse mõnel muul põhjusel. Eelnimetatud strateegiad on abiks nende põhjuste elimineerimisel.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700