21. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Virumaal kontrollitud tööandjatest neljandikul oli registrikannetega probleeme

Maksu- ja tolliamet on seoses töötamise registri rakendumisega alates juuli keskpaigast kontrollinud Ida-Virumaal 127 äriühingut, kellest 33 olid jätnud kokku 47 töötajat registreerimata. Külastatud ettevõtted tegutsevad peamiselt jaekaubanduses, toitlustuses ja majutuses ning ehituses.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna talitusejuhi Külli Koidumäe sõnul on kontrolli tulemusel 16 äriühingut oma 20 töötajat nüüdseks registreerinud. „Neist neli isikut registreeriti vabatahtlikena. Järgmistel vaatlustel pöörame antud kannetele kindlasti eraldi tähelepanu, et tuvastada reaalne olukord ning see, kas töötajad on õigesti registreeritud,“ märkis Koidumäe.

„Tuletame tööandjatele meelde, et registrikanne peab vastama tööiseloomule. Kui isik saab töö eest tasu, siis sellisel juhul on tegemist juba töötamisega ja töötaja registreerimisel tuleb valida vastav töötamise liik: tööleping, võlaõiguslik leping vms,“ rääkis Koidumäe.

Ida-Virumaa vaatlustel tuli ette ka olukord, kus tuvastatud registreerimata töötajad väitsid, et teevad tööd tööandja ees võlgnevuse likvideerimiseks. Maksuhaldur selgitas juhatuse liikmele, et antud juhul on tegemist töötasu ettemaksuga ning registreering on seetõttu ikkagi kohustuslik. Samuti tuvastati ühest ettevõttest kolm töötajat, kelle viimased ametlikud sissetulekud pärinevad 2008. aastast.

Ida-Virumaal lisandus seoses töötamise registriga 6398 isiku töötamine, kellest 1497 on olnud töölepingu alusel registreeritud juuli algusest kuni 11. augustini. Maksu- ja tolliameti eesmärk on töötamise registri abil vähendada ümbrikupalga maksmisel otseselt töötajatele tekitatud kahju. Registrit kasutavad maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon ning haigekassa.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700