Autor: Tiive Murdoja • 9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal otsida abi karjäärinõustajalt?

Karjäärinõustaja juurest leiad abi, kui soovid saavutada tasakaalu elu erinevate rollide vahel ja seeläbi olla õnnelik ning rahulolev, soovitab karjäärinõustaja Küllike Oja.

Millest peaks alustama karjääriplaneerimist? Mis on esimene samm?Karjääriplaani kese oled sina ise oma olemuse, võimete ja soovidega. Kes sa oled, kust sa tuled, kuhu lähed on esimesed küsimused, millele vastus tuleb leida. Eirata ei või ka võimalusi ja hetke olukorda.

Mida Sa soovitad inimesele, kes ei tea, mida ta tahab?

Kui sa ei tea, mida tahad, mõtle sellele, mida sa ei taha. Seda teatakse pareminigi, mis ei meeldi. Samuti võib abi olla, kui üksipulgi läbi mõelda, millega täna oma elus rahul oled. Hakata end teadlikult jälgima, mis rõõmustab, mis teeb rahutuks. Rääkida endast, oma mõtetest, tunnetest väga lähedase või siis hoopis neutraalse inimesega. Näiteks karjäärinõustajaga.

Kas inimesed julgevad kasutada karjäärinõustaja abi?

Karjäärinõustaja poole võiks inimesed erinevail eluperioodidel palju rohkem pöörduda. See ei ole ainult noorte teema. Karjäärimuutused on normaalsed ja isegi vajalikud, sest töö ja võimalused muutuvad me ümber väga kiiresti. Mul on olnud palju kliente, kes on tunnistanud, et kui oleks varem karjäärinõustaja poole pöördunud, oleks täna hoopis teises olukorras. Tavaliselt ei tulda selle peale, et võiks abi küsida oma karjääri planeerimiseks. Või ei teata, kust karjäärinõustamisteenust saada.

Millal pöörduda karjäärinõustaja poole?

Karjäärinõustajad saavad aidata, kui su eluplaani nõrgimaks lüliks on töö, erialavalik või enesetundmine. Või oled  jõudnud teelahkmele ja tunned kimbatust otsustamisel. Oodatud on kõik, keda on tabanud  motivatsioonikriis – ei taha enam sama rada käia, soov leida uusi väljakutseid. Või tiirutad kandideerimiskarussellil, sel juhul karjäärinõustaja võib aidata nii dokumentide kui töövestluse ettevalmistamisel.

Kust leida hea ja usaldusväärne karjäärinõustaja?

Nagu ikka usaldatakse eelkõige neegritrummi ehk oma sõprade ja tuttavate soovitusi. Usaldusväärsust tõestab ka karjäärinõustaja kutsetunnistuse olemasolu, seda näeb karjäärinõustajate kodulehelt liikmete nimekirjast.  Karjäärinõustajad pakuvad igal aastal märtsikuu lõpus "Terve karjäär" teemanädala raames üle Eesti toimuvatel karjääripäevadel karjäärikiirabi teenust. See on kõigile tasuta üritus, kus on hea võimalus saada kontakti oma piirkonna karjäärinõustajatega.

Kuidas Sa ise jõudsid karjäärinõustaja ametini? Milline on olnud Sinu teekond enne karjäärinõustajaks saamist?

Mina ise jõudsin tänase põneva tööni läbi karjääri kannapöörde. Lõpetasin Tartu Ülikooli  majandusteaduskonna  ning töötasin müügi- ja turundusalal neliteist   aastat. Ühel hetkel tundsin, et töö andmete ja arvudega ei köida enam. Jõudsin järjest lähemale äratundmisele, et minu kutsumuseks on inimeste arengu  toetamine, mitte nende tarbimisvajaduste rahuldamine. Läksin uuesti õppima, omandasin psühholoogilise nõustaja kutse, seejärel karjäärinõustaja oma. Täna  olen avamas nõustamisteenuste erapraksist. Selleks  kogusin julgust ja kogemusi peaaegu üheksa aastat, mil töötasin karjäärinõustajana tööturusüsteemis.

Mis on kõige meeldivam  karjäärinõustaja töös?

Minu jaoks on kõige meeldivam olla iga nõustatavaga teekaaslased, see on üks põnev rännak. Ja see teekond on iga inimesega erinev, seega olen ma oma töös  justkui ümbermaailmareisil.

Mis teeb karjäärinõustaja töö keeruliseks?

Keeruliseks läheb siis kui nõustajale ja nõustamisele pannakse liiga suuri ootusi, see nö „tee mind korda“ suhtumine. Samuti multiprobleemsus, millega puutusin palju kokku töötutega töötades.

On Sul eesmärk/unistus, kuhu Sa oled jõudnud ja kes Sa oled 10 aasta pärast?

Mul on elus üks ilma tähtajata eesmärk – areneda. 

Sa viid Bürootöö aastakonverentsil läbi karjääri töötuba. Millist abi leiab konverentsil osaleja Sinu töötoast?

Ma väga loodan, et töötoast saab igaüks juurde oskusi ja julgust oma karjääriteed jätkata õnneliku ja rahuloleva inimesena.

BÜROOTÖÖ AASTAKONVERENTS toimub 22.oktoobril.

Konverentsil ootavad Sind ees sisukad ettekanded oma ala professionaalidelt + 6 praktilist töötuba.

Tutvu kavaga SIIT

NB! Soodushinnaga saab konverentsile registreeruda kuni 30.septembrini.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700