22. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhiluba saab nüüd vahetada arvuti tagant lahkumata

Alates 22. septembrist saab Maanteeameti e-teeninduse keskkonnas juhiluba vahetada arvuti tagant lahkumata ja samuti on e-teeninduses vormistatud juhiloa vahetus tunduvalt odavam – 20 eurot tavalise 26 euro asemel.

Nüüd ei pea selle toimingu jaoks enam liiklusregistri büroosse minema ning Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kanguri sõnul on juhiloa vahetamine e-teeninduses mugav ja lihtne ning säästab aega. „Juhiluba võite vahetada sõltumata ajast ja kohast, näiteks kasvõi hilja õhtul või puhkepäevadel kodus olles,“ selgitas Kangur. Tema sõnul vahetatakse juhiluba üldjuhul selle kehtivuse lõppemisel, kuid seda tuleb teha ka juhiloa omaniku isikuandmete ja sõiduki juhtimisõiguse kategooria muutumisel või siis, kui juhi terviseseisund ei luba enam  juhtida juhiloale märgitud mootorsõidukit.

Varem pidi juhiloa vahetaja alati tulema kohale büroosse, kus ta suunati fotoboksi fotot tegema ning seejärel tuli tal klienditeenindajale esitada paberkandjal tervisetõend ning muud dokumendid. Sageli tuli ka järjekorras seista. Enne juhiloataotluse vormistamist tuli leida ka riigilõivu tasumise võimalus. Pärast juhiloa valmimist tuli jälle ette võtta teekond liiklusregistri büroosse, et uus juhiluba kätte saada ning vana juhiluba ära anda. Kõik see nõudis aega ja ette planeerimist.

Maanteeameti e-teeninduse keskkonda kasutades jäävad kõik eelpool toodud tegevused ära. Foto juhiloale saab üleslaadida isikut tõendavate dokumentide andmebaasist ning riigilõivu saab tasuda sealsamas e-teeninduse keskkonnas. Kui tervisetõend on kehtiv, saabki juhiloa vahetuse ära vormistada.

Tervisetõendi taotlemisel tuleks arsti käest küsida nn e-tervisetõendit, kus arst saadab tervisekontrolli tulemused e-tervise infosüsteemi ning seejärel jõuavad need otse liiklusregistrisse. Viimane tähendab seda, et teil ei lähe enam vaja paberkandjal tervisetõendit ning selle esitamine pole enam nõutav juhul, kui arst koostab elektroonilise tervisetõendi. Info e-tervisetõendite kohta leiab siit.

Uue juhiloa kättesaamiseks soovitab Maanteeamet kasutada postiteenust ning juhiluba saadetakse teile lihtkirjana postkasti. Viimase saab samuti tellida e-teeninduse keskkonnast, valides juhiloa kättesaamise viisiks postiteenuse.

Allikas: Maanteeamet

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700