Stiiliekspert: ära kunagi kanna intervjuul oranži

Värviuurijad väidavad, et kuigi õiget värvi riiete kandmine tööintervjuul ei hüvita puudujääke kogemustes või kvalifikatsioonis, on sel siiski suur roll intervjuu kulgemises, kirjutab fastcompany.com.

Uuringufirma Harris Interactive viis tööportaali CarreerBuilder tellimusel juhtide ja personalitöötajate seas läbi uuringu, milles leiti, et tööandjale assotsieeruvad kindlad isiksuseomadused kindla värviga.

Näiteks:
*Musta seostatakse tihti juhtimisomadustega
*Punane seostub jõu ja mõjuvõimuga
*Sinine jätab mulje meeskonnamängijast
*Halli kandjat peetakse loogilise ja analüütilise mõtlemisega inimeseks
*Valge kandjad on hästi organiseeritud
*Roheline, kollane, oranž ja lilla seostuvad loovusega

Imago ja stiili ekspert ning New Yorgi Moetehnoloogia instituudi õppejõud Carol Davidson ütleb, et sinu välja nägemine räägib sinu kohta rohkem kui see, mida sa ütled või kuidas sa seda ütled. „Kogu sinu garderoobist saab alati esimesena sõna värv.“

Davidsoni sõnul sõltub intervjuule minnes õige värvi valimine valdkonnast, kuhu kandideeritakse. Aga on üks reegel, mis on kindlalt valdkonnaülene – mitte kunagi ära kanna intervjuul oranži! 25% Harris Interactive'i uuringus osalenutest vastas, et seostab oranži värvi kõige suurema tõenäosusega ebaprofessionaalsusega.

Aga millist värvi siis kanda?

Mereväe sinine ei sobi tema sõnul kandideerides loovatele töökohtadele. Väga hästi sobib see sinine toon aga õiguse või finantsvaldkonnas kandideerides, kus ausust ja usaldusväärsust, mida värviga seostatakse, kõrgelt hinnatakse.

Musta tasub kanda, kui kandideerid mõnele juhtivale kohale. Muul juhul tuleb  Davidsoni sõnul arvestada, et must väga tugev värv. „Üldjuhul arvavad inimesed, et tugev on hea, küll aga ei taha sa esimesel tööintervjuul mõjuda tugevamana kui sind intervjueeriv inimene,“ märkis ekspert.

Sarnaselt mustaga võib ka punane intervjuul veidi liiast olla. Punane värv seostub tihti väga julge ja enesekindla olekuga, mis on iseenesest hea, kuid punast seostatakse tihti ka agressiivsusega ning enesekindluse ja agressiivsuse tajumise vahel on Davidsoni sõnul väga õhuke piir. Kui sa aga tahad näida inimesena, et sa pöörab oma töös tähelepanu igale viimasele kui detailile, kanna valget.

Pruuni soovitab Davidson üldiselt vältida, kuna see võib jätta mulje, nagu oleksid väga lihtne ja mitte väga paindlik inimene. Samas halli sobib kanda ükskõik millises valdkonnas kandideerides.

Ning veel üks nõuanne Davidsonilt: mida suurem on kontrast kantavate värvide vahel – nagu must ja valge või mereväe sinine ja valge, seda jõulisema mulje endast jätad. Mida väiksem on kontrast kantavate riiete vahel, seda sõbralikum tundud.

Osale arutelus

 • Kadrin Karner, Kadrin Karner

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine