7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püsimeik – kellele, milleks ja mida kindlasti teada tasub

Viimasel ajal on üha enam populaarsust kogunud püsimeik. Seda protseduuri pakutakse aga väga erineva hinna- ja kvaliteeditasemega. Kosmeetik Piret Keskülal jagab nõuandeid, millega arvestada, kui on soov püsimeik teha.

Miks üldse püsimeiki teha ja millistel juhtudel on see abiks?

Kui soovitakse kestvat ja püsivat tulemust

Need, kes on harjunud iga päev silma- ja huulepliiatsit kasutama, teavad, kui raske on saavutada puhast lainerijoont ja seda kogu päeva vältel ka muutumatuna hoida. Püsimeik lihtsustab neid protseduure, hõlbustab hommikust meigi tegemist ja annab kestvuse aastateks.

Asümmeetria kõrvaldamine

Iga nägu on looduslikult asümmeetriline – see puudutab nii huuli, kulme kui silmi. Sõltub, kas asümmeetria on õrnalt aimatav või tugevalt väljendunud. Ise vaatame end peeglist iga päev ning tihtipeale ei märkagi erinevust, kuna oleme oma peegelpildiga harjunud. Püsimeik võimaldab sellist asümmeetriat korrigeerida.

Huulte suurendamine kontuuri abil

Ei kõla just väga suure liialdusena, kui julgen väita, et lopsakad huuled on enamiku naiste unistus. Optiliselt on võimalik suurendada ka kriipspeenikesi huuli. Huulte suurendamise ulatus püsimeigi abil võib varieeruda, tähtis on, et lõpptulemus jääks loomulik. Sellisel juhul on soovitav teha huulekontuur võimalikult naturaalset tooni, siis ei jää muudatus nähtav.

Huulte täitmine kogu ulatuses

See tehnika võimaldab korrektset suud ilma huulepulka kasutamata. Huulte ala kaetakse soovitud tooniga ning värv püsib korrektne. Ei ole vaja muretseda, et värv huultelt kaoks või laiali valguks. Ühtlasi kui soovitakse kanda teist värvi suud, siis huulepulgaga on võimalik tooni alati ka muuta. Kuna püsimeik huultel on matt, siis huuleläike kasutamine lisab alati ka volüümi juurde.

Kulmude kuju ja värvi korrektsioon

Kulmude juures võime olla rahulolematud kõigega: värv, kuju, tihedus, kaldenurk ninajuurel jne. Kõike seda on võimalik korrigeerida õige värvitooni valiku ja erinevate püsimeigi tehnikatega. Kõige loomulikum tulemus jääb alati karvatehnikas, kasutades kahte kuni kolme tooni (siin pean ma silmas filigraanselt viimistletud karvakesi, mitte jämedaid “aiaposte”, mida samuti karvatehnikaks nimetatakse).

Silma kuju korrigeerimine laineri abil

Siin on tähtis spetsialisti oskus anda silmadele väljendusrikkust. Silmade puhul on klientidel üldiselt sama soov, mis huulte puhulgi – et “neid oleks võimalikult palju”. Seda eriti õhukeste ripsmete puhul. Siin võib kasutada nii lihtsa laineri kui ka hajutatud laineri tehnikat.

Klient soovib, et püsimeik ei paistaks silma ning oleks võimalikult naturaalne. Missugused reeglid on sellisel juhul olulised?

Silmalainer puudutab vaid ripsmete kontuuri, mis lisab ka ripsmetele näiliselt lopsakust juurde.

Huulte puhul on sellisel juhul tähtis, et uus kontuur ei erineks huulte enda limaskesta värvist ning ei ületaks oma loomulikku kontuuri, vastasel juhul jääb profiilis nähtavaks uus kontuur.

Kulmude joon tehakse kas õrnalt hajutades või karvatehnikas (siinkohal on tähtis karvatehnika valdamine).

Naturaalse püsimeigi värvigammat valides peab lähtuma naha loomulikust värvigammast.

Klient soovib, et püsimeik asendaks dekoratiivkosmeetikaga tehtud meiki. Milliseid reegleid peab sellisel juhul järgima?

Silmalainer võib minna silma välisnurgast pikemaks. Eesmärk on pikendada silma ning pisut muuta silma kuju. Lubatud on laiem joon ja erksam värvivalik. Tänapäeval juba ka julge hajutus.

Kulmujoon võib olla selgepiiriline ning tugevamalt väljendunud. Värviga saab lisada sügavust ning muuta kulmude kuju.

Huulekontuuriks võib kasutada erksamaid värve ning kombineerida erinevate värvitoonidega kontuuri, kogu pinna kattevärvi ning oma naturaalse värvitooni vahel. Sellisel juhul on lubatud optiliselt suurendada huulte mahtu, väljudes oma loomulikust kontuurist teatud millimeetrite kaugusele. Siin peab loomulikult jääma mõistuse piiresse, et mitte tekitada klouni efekti.

Püsimeigiga luuakse harmoonia kõigi teiste näoosadega ja üldise stiiliga. Spetsialist peab suutma ette kujutada kogu tervikut näost ning juba algfaasis tuleb arvestada näoehituse eripärasid, vorme ning miimika liikumist. Samuti ka naha-, juuste- ja silmavärvi. Nendest nüanssidest lähtudes tuleb valida püsimeigi stiil ja tehnika.

Klientide hirm – protseduur on valulik ja kas ma satun ikka hea spetsialisti kätesse?

Nii mõnigi minu klient on tulnud teadmisega, et protseduur on väga valulik. Tegelikkuses on püsimeigi protseduur valutu, kuna kasutada on lubatud lokaalseid anesteetikume.

Oskamatu spetsialist on tõeliselt ohtlik. Ta võib valida vale värvigamma, mis tekitab disharmoonia kogu näo tervikus, ning muudab näiteks huuled ehmatavaks ning ebaesteetiliseks. Kulmud võib ta “üle lüüa” musta värviga, mis võtab õige pea sinise tooni. Reeglina ei oska ta ka kulmudele loomulikku kuju anda ning tulemus on üsna jahmatav. Asümmeetriat ta pigem rõhutab, kui peidab. Kõik need negatiivsed valikud on tingitud ka sellest, et spetsialistiks võib saada juba paaripäevastel kursustel ning värvivalikusse kuuluvad vaid paar-kolm värvitooni. Need on must (mis muutub siniseks), pruun (mis muutub punaseks) ja punane (sinaka alatooniga).

Samuti tekib nahakahjustuste oht, kui töötatakse juba sügavamate nahakihtide tasandil.

Hea spetsialist näitab kliendile konsultatsioonis oma töid, kuulab kliendi soove, visandab koos kliendiga erinevaid variante, valib koos sobivad värvitoonid, parandab asümmeetriad näos, selgitab püsimeigi vastunäidustused ja kõike muud sellega kaasnevat.

Nii kliendi kui spetsialisti enda vaenlasteks loetleks odavaid halbu värve ning ebakvaliteetset aparatuuri. Ebakvaliteetsed odavad värvid muudavad oma tooni nahal juba pärast naha paranemist ning ebakvaliteetse aparatuuriga on tekitatud klientidele sügavad nahaarmid ning vohav armkude.

Sellise teeninduse osaliseks võib saada interneti odavate pakkumiste puhul, mis paraku on palju populaarsust kogunud, või lihtsalt väga odavat teenust otsides.

Kas vanus on püsimeigi puhul määrav?

Vananedes muutub loomulik värvikoloriit – soojad toonid näos võtavad külmema alatooni ning näojooned muutuvad pisut. Kui klient ei soovi muuta värvitoone ja jääb kindlaks erksatele külmadele toonidele, võib märkamatult tekkida olukord, kus püsimeik muudab naise vanemaks. Siinkohal võiks arvestada, et erksus värvides ei olegi niivõrd oluline, kui pigem soojad mahedad toonid ja detailselt ning puhtalt tehtud töö.

Vanusega kaasneb silmalaugude, kulmujoone ja suunurkade langus. Ka seda saab püsimeigi abil visuaalselt ära petta: õigete tehnikate abil tõuseb suunurk märgatavalt. Tõsta võiks ka kulmude välisnurki. Lainerijoon ja ka õrn hajutus alalaul aitab “peita” langevat laugu.

Kokkuvõttes julgen väita, et professionaali ja kliendi koostöö – soovide arutamine ja koos eskiisi joonistamine – viibki lõpliku positiivse, mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni.

Loe lisaks www.iluguru.ee.

Autor: Kirjutab www.iluguru.ee, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700