Autor: Tiive Murdoja • 8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tunnustad oma kolleege, sõpru ja lähedasi piisavalt?

Portaal teenindaja.ee soovitab suhete (ja tulemuste!) parandamise eesmärgil tegeleda teadlikult tunnustamisega, märgata positiivset ja sellele tähelepanu juhtida!.

Kuidas seda edukamalt teha? Loe kolme praktilist soovitust.

Soovitus nr 1: loo selgus, kui hästi või halvasti Sul hetkel tunnustamisega läheb

Kui palju Sa tänase päeva jooksul (või eilse päeva, kui loed seda varahommikul) oled end ümbritsevaid inimesi tunnustanud?

Tunnustamine võib kõlada pisut ebamääraselt, seega küsime konkreetsemalt – mitu korda Sa tänase päeva jooksul oled kedagi kiitnud?

Kas võib olla, et vastus on null korda? Sellisel juhul tasuks ehk selle teemaga teadlikult tegeleda?!

Soovitus nr 2: hakka tunnustamist aktiivselt ja igapäevaselt harjutama, märka seejuures ka pisiasju!

Me ei pea siinkohal tunnustamise alla silmas formaalselt tänukirja andmist kord aastas väga hästi tehtud töö eest vm. Pigem hoopis igapäevasemaid võimalusi, kuidas kiita:

„Aitäh Sulle, et selle asja nii kiiresti korda ajasid – suurepärane!“

„Mulle meeldis väga, kuidas Sa selle keerulise olukorra ära lahendasid!“

„Kuidas Sa kohe oskad klientidega nii hästi toime tulla?!“

„Mul oli hommikul paha tuju, aga kuna Sina oled täna päev läbi nii heas tujus olnud, siis on ka minu tuju palju paremaks läinud – aitäh Sulle!“

„Sa näed täna väga hea välja – kas oled juuksuris käinud?“

„Sul on alati teiste sünnipäevad meeles – see on imetlusväärne!“

„Olen tähele pannud, et Sa ei jää kunagi tööle hiljaks – väga tubli! Mis on Sinu täpsuse saladus?“

„Täna oli suurepärane päev – mitte ühtegi kliendikaebust ei tulnud. Väga hea töö, aitäh teile!“

NB! Ära mine üle piiri ega muutu totraks – iga asja eest kiites ja tänades kaotavad need tegevused peagi oma väärtuse ja muutuvad tühjadeks sõnadeks.

Soovitus nr 3: muuda tunnustav käitumisviis harjumuspäraseks

Kipume tegema asju nn kampaaniakorras – saame mingi hea uue mõtte ja siis 1-2 nädalat tegeleme sellega, aga seejärel naaseme harjumuspärase käitumisviisi juurde.

Selleks, et tunnustamise puhul „rajalt maha kukkumist“ vältida, palume Sul mõelda mingi meeldetuletuse, mis 4-8 nädala vältel Sulle pidevalt tunnustamise olulisust meelde tuletaks.

Klassikaline näide meeldetuletusest on sendid/mündid taskus. Päeva alguses paned paremasse taskusse 3 münti ja päeva lõpuks peavad need olema vasakus taskus. Mündi tohid ühest taskust teise tõsta ainult siis, kui oled kedagi tunnustanud. Kui müntide tõstmine tundub totter, siis mõtle midagi paremat, mis just Sinu puhul toimiks.

Omalt poolt soovime Sulle rohkelt avatust märkamaks enda ümber kõike positiivset, mis väärib tunnustamist!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700