21. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmapeod huvitavaks videolahendustega

Firmapeole videolahenduse, installatsiooni või mapping’u tegemiseks on oodatud kõik pöörased ja hullumeelsena tunduvad ideed, sest just nende teostamine on huvitav nii publikule kui ka videokunstnikule endale.

“Videolahendusi saab teha kõikvõimalikke erinevaid liike – ainsaks piiranguks kujuneb tavaliselt aeg ja raha,” sõnas Värk. Videokunstniku sõnul on oodatud igasugused hullud mõtted. “Ei pea end piirama, vaid võib vabalt kõik ideed välja käia.” Siiski on oluline arvestada, et mida keerulisem idee, seda varem tuleks selle teostust videokunstnikuga koos planeerima hakata.

 

Aastaaeg ja objekt olulised

Videolahendused võib jagada aktiivseks või passiivseks – näiteks installatsioon, mis loob atmosfääri, on passiivne lahendus, aktiivne videolahendus on aga näiteks selline, kus osalevad esinejad ja ettevõtte töötajad, selgitas Värk. Mapping kujutab endast igasugust tavaekraanist väljapoole jäävat pilti, mis sarnaneb filmiga. Mapping’u ettevalmistamine on seetõttu teiste lahendustega võrreldes ajamahukam.

Loomingulises üksuses NULLpiksel tegutsev Andres Tenusaar sõnas, et mapping’u tellimisel on kõige määravam just mapitav pind. See tähendab, et pind ehk objekt, näiteks majafassaad või kirik, on oluliseks alusmaterjaliks, mille peale ja millega tugevas seoses mapping luuakse. Samuti on oluline arvestada ajaperioodiga, mil mapping’ut näidata soovitakse. Värk märkis, et firmaüritused

toimuvad suures osas kesksuvel ja jõulude paiku. Suviste väliürituste videolahenduse näitamise teevad keerulisemaks Eesti valged ööd.

Kuigi Eestis on olemas ka nii võimast tehnikat, mis näitab valgest ööst hoolimata, tuleb arvestada, et nende rentimine on kallim. Seevastu lumi sobib projektsioonipinnaks imehästi. Värgil on praegugi käsil projekt, kus kogu projektsioon näidatakse Škoda jäähalli jääle. “Lume puhul tuleb arvestada aga sellega, et lumi on maas, mis tähendab, et publik peab olema kõrgel,” toonitas ta.

Planeeri vähemalt kuu ette

Ürituste tehnikalahenduse pakkumisega tegeleva RGB Baltic partner ja projektijuht Peeter Randväli soovitas tehnilise lahenduse planeerimisega mapping’u jaoks alustada võimalikult varakult. Väiksema ürituse puhul tähendab see umbes kuu aega ette teatamist, suurema puhul ei pruugi ühest kuust piisata, lisas ta.

Randväli sõnul tasub tehnilist lahendust tellima hakates enda jaoks selgeks mõelda, mida täpselt saavutada tahetakse ning kas töötatakse koos videokunstnikuga. RGB Balticu partneri sõnul on ta näinud üritusi, kuhu on tellitud mitmekesine tehnikalahendus, aga lõpuks näidatud üritusel selle abil vaid kliendi logo. “Minu meelest on see raha raiskamine. Logo jaoks võiks tellida bänneri ja anda ettevõtte korporatiividentiteeti sellega edasi."

Hinda kujundab aeg ja töö keerukus

Olenevalt töö keerukusest ja ettevalmistamiseks kuluvast ajast algavad Eesti videokunstnike loodud videolahenduste, installatsioonide ja mapping’ute hinnad 1000 eurost, hinna ülempiir sõltub raha koti paksusest.

Loomingulise üksuse NULLpiksel esindaja Andres Tenusaare sõnul on hinna kujunemisel suurimaks mõjutajaks aeg, mis kulub inimestel tellitud töö tegemisele. “Mõni tahab mapping’ut keerulises ruumis või suurel maja fassaadil näidata, teine aga lühikest mapping’ut näiteks külmkapile,” mainis ta.

“Lisaks tuleb arvestada projektsioonitehnika ja personali rendiga, mis omakorda on seotud mapitava objekti suuruse ja muude sarnaste asjadega,” rõhutas Tenusaar. Seetõttu on konkreetset hinnavahemikku keeruline välja tuua, orienteerivalt algab töö hind aga 1000 eurost. Ettevalmistuseks kulub Tenusaare sõnul minimaalselt üks kuni kaks kuud ning töö on võrreldav filmi tegemisega. “Filmi stsenaariumi kirjutatakse mõni kord aastaid ja teostusaeg on oluliselt pikem. Mapping’ute puhul sellist aega tavaliselt ei anta,” sõnas ta.

Tehnika rent oluline osa hinnast

RGB Balticu partneri Peeter Randväli sõnul algavad väiksema, ühe ekraaniga videolahenduse puhul tehnikateenuse rendihinnad 1000 eurost (ilma käibemaksuta). Suuremate lahenduste puhul, mida esitletakse näiteks Saku Suurhallis või Näituste paviljonis, võib hind kujuneda ka 25 000 euro kanti.

Tehnika teenus ja rent ei ole tihti töö, mille teeks mõnekümne minutiga ära üks inimene. Suuremate ürituste puhul paigaldatakse tehnika peopaika ürituse toimumise hommikul ning meeskonda võib kuuluda kümme inimest või rohkemgi, selgitas Randväli.

Mis on misVideokunst pakub põnevaid võimalusi

VISUAAL (VJ) – videoimprovisatsioon ekraanil või valgel seinal, mis on pigem meeleolu ja vaatamisrõõmu pakkuv visuaalne kogemus kui eraldiseisev film. Seda tehakse tavaliselt koos muusikute või DJdega samal laval.

VIDEO MAPPING – nagu film, mida näidatakse projektsiooni aluseks oleva konkreetse ruumi või objekti, nt majafassaadi peal.

See eeldab suurt eeltööd, sealhulgas ruumi, fassaadi või objekti detailset kaardistamist. Seejärel luuakse stsenaarium, piltstsenaarium ehk storyboard, lavastus, animatsioon või film, mis monteeritakse ning millele lõpuks tehakse muusika ja mis helindatakse.

Pärast kõiki neid etappe on töö valmis esitamiseks. Sisuliselt on mapping filmi tegemine, aga formaat pole alati täpselt sama. Tehnilise asjaoluna on oluline piisav distants projektori ja mapitava objekti vahel. Projektor, arvuti jms tehnika vajab voolu, mappitav pind pimedat või hämarat asukohta.

Kultuuripealinna aastale pani punkti videoprojektsioon Jaani kiriku fassaadil.
Foto: ANDRES HAABU / POSTIMEES/SCANPIX

Autor: Kadrin Karner, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700