Autor: Tiive Murdoja • 2. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vali büroosse keskkonnasõbralik jõulupuu

Roheliselt mõtlev inimene saab aianduskeskusest osta jõulupuu potis. Need on erineva suuruse, värvuse ja lõhnaga okaspuud, mis täidavad suurepäraselt tavapärase istandusest või metsast lõigatud kuuse funktsiooni.

Potijõulupuude eeliseks lõigatud jõulupuude ees on, et nad püsivad kauem värsketena ja neid võib kontorisse ning koju viia juba varakult enne jõule.

Erinevatest okaspuuliikidest on pottides saadaval ebaküpressid, küpressid, kadakad, kuused ja nulud. Potijõulupuude hinnad algavad alates paarist eurost.

Potijõulupuude nimekirjast ei tohiks välja jätta ka Austraalia lähistel asuvalt Norfolki saarelt pärit kõrget araukaariat Araucaria heterophylla, mida juba aastaid tuntakse toakuuse nime all.

Araukaariad kasvavad tubastes tingimustes isegi kuni paari meetri kõrguseks. Ka araukaariad eelistavad talvel olla jahedas, kuid valges ruumis.

Potijõulupuu hooldusnipid

• Potijõulupuud kasta toas rikkalikult nii, et mullapind oleks pidevalt ühtlaselt niiske.

• Okaste piserdamine veega aitab okastel paremini peal püsida. Piserdatud jõulupuu lõhnab paremini! Kui jõulupuu on ehitud elektriküünaldega, siis enne piserdamist tuleb kindlasti valgus välja lülitada.

• Võimalusel hoia jõulupuud valges ja jahedas ruumis. Liiga soojas ruumis ja pimedas hakkavad okkad pudenema või tekivad helerohelised noored kasvud.

• Kui noori helerohelisi kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve, siis võib ta peale jõuluaega sulailmaga õue viia. Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega ruum – näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potikuuske võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni muld väljas tahenenud ja puu juba õigele kasvukohale istutada saab. Õues kaeva sulanud maapinna korral potikuusk koos potiga mulda, puud rõdul hoides mähi pott pakasekaitsekangasse.

• Kui puu on ruumis kasvud jõudnud välja ajada, siis teda õue külma kätte viia ei tohi. Tema eest peab hoolitsema siis nagu toalille eest - kastma korralikult ja andma vajadusel lisavalgust. Kasuks tuleb hoidmine jahedas ruumis.

Allikas: www.hortes.ee

Araukaaria - tuntud ka kui toakuusk. Kasvab hästi valges kohas. Eelistab jahedamat ruumi, eriti talvel. Talub lühiajaliselt isegi 0°C. Kasta korrapäraselt pehme veega, vältides mulla läbikuivamist. Taim talub kuiva õhku.
Foto: Hortes Aianduskeskus
Ebaküpressid on potijõulupuud, mis toovad büroosse ja koju tõelist pühademeeleolu.
Foto: Hortes Aianduskeskus
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700