9. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas jalg üle põlve istumine tekitab veenilaiendeid?

Kontoritöötajaid või vastupidi ka pidevalt seisva töö tegijaid võib mitteaktiivse eluviisi juures kimbutada erinevad tervisehädad. Kas ka veenilaiendid on üks nendest probleemidest, mis võivad tekkida igapäevase pika istumise või seismise tõttu? Küsimustele vastab veresoontekirurg Veronika Palmiste.

Kas istuv tööviis võib põhjustada veenilaiendeid?

Istuv töö ei ole süüdi selles, et tekivad veenilaiendid. Küll võib pidev sundasend soodustada veenialiendi haiguse kiiremat väljakujunemist.

Kas jalg üle põlve istumine soodustab veenilaiendite teket?

Jalg üle põlve istumine ei tekita veenilaiendeid. Selle kohta ei ole mingisugust tõendust.

Kas kõrgetel kontsadel käimine soodustab veenilaiendite teket?

Kõrgete kontsade süü veenilaiendite tekkel ei ole tõestatud. Küll aga on kinnitust leidnud, et kõrgete kontsade pikaajaline regulaarne kandmine vähendab lihaspumpade aktiivsust. Lihaspump ning labajala normaalne liigutamine kõndimisel madalate jalanõudega soodustab vere tagasivoolu südamesse. Igasugune konts aga põhjustab labajala normaalse liigutamise häirumise. Kõrgete kontsade kandjad peaksid jalgadele regulaarselt puhkust andma ning lihaspumpade aktiviseerimiseks tegema labajala liigutusi.

Kas veenilaiendeid võib esineda peale jalgade ka mujal kehal?

Veenilaiendid ehk varikoos on eraldiseisev haigus, mis on üks sidekoe nõrkuse vormidest. Tegemist ei ole mitte ainult ühe veeniseina nõrkusega, vaid eelsoodumus laienemiseks on kõikides veenides inimese kehas. Lisaks jalgadele võib sama haiguse tõttu esineda näiteks pärasooles ja mujal keha nahal. Kuid paanikaks ei ole põhjust – tegemist ei ole eluohtliku seisundiga, pigem on küsimus elu kvaliteedis.

Kas mul on veenilaiendid, kui väljast midagi näha ei ole?

Ilmselt sul ei ole veenilaiendeid, kui nahal midagi näha ei ole. Veenilaiendid kujunevad elu jooksul välja veidi üle 30 protsendil inimestest. Meestel ja naistel on see protsent enam-vähem võrdne. Veenilaiendite näol on esmalt tegemist küll kosmeetilise probleemiga, kuid hiljem haiguse arenedes võivad tekkida mitteparanevad haavandid ja pöördumatud naha muutused.

Kas ilusad jalad on pärilikud? Aga veenilaiendid?

Meie välimustes on alati täheldatav teatav perekondlik sarnasus. Nii on ka kahjuks veenilaienditega. Enamikel juhtudel on veenilaiendid olnud juba ka patsiendi emal, isal või vanavanematel.

Kuidas ära hoida veenilaiendite teket?

Geneetilist eelsoodumust mõjutavaid ravimeid nüüdne meditsiin kasutada veel ei saa. Ainuke meetod, millel võiks olla teatud veenilaiendite tüübile mingisugune ennetav mõju, on igapäevane kompressioonravi. Lisaks saab leevendada sümptomeid või siis juba tekkinud veenilaiendid eemaldada.

Millised on peamised veenilaiendite korrigeerimismeetodid?

Varikoosi korrigeerimise meetodid on väga erinevad, alustades juba nimetatud kompressioonsukast kuni operatsioonini. Kui veenilaiendid on vähem väljendunud ning ka ultraheliuuringu alusel on haiguse ulatus piiratud, saab hea kosmeetilise tulemuse skleroteraapiaga. Kindlasti kulub vähem aega ja investeeringuid, kui probleemiga hakatakse tegelema juba kosmeetilises staadiumis.

Autor: Kirjutab www.medemis.ee, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700