Uuel aastal jääb kätte rohkem raha

2014. aasta lõpus vastu võetud uus riigieelarve tõi mitmeid muudatusi, mis pere rahakotti mõjutavad. Olulisimad muudatused puudutavad tulu- ja töötuskindlustuse maksumäärade alanemist ning peretoetuste tõusu.

Jaanuarist 2015 tõuseb töötasu alammäär 355 eurolt 390 eurole. Eestis on miinimumtasuga töötajaid ligi 15 000, kuid alampalga tõus mõjutab suuremat inimeste hulka, sest tõstab mitmeid hüvitisi ja tasusuid. Miinimumpalgaga on seotud näiteks vanemahüvitise alammäär, mitmed haigekassa poolt makstavad haigestumise ja lapse hooldamisega seotud hüvitised ning samuti osade omavalitsuste lasteaiatasud.

Enamikku töötajatest puudutab kindlasti 2015. aasta algusest kehtima hakanud alanenud maksumäärad - tulumaksumäär langeb 21 protsendilt 20 protsendile, töötuskindlustusmakse määr langeb 3 protsendilt 2,4 protsendile ning maksuvaba tulu ülempiir tõuseb 144 eurolt 154 eurole kuus.

Lastega pere rahakotti toob varasemast rohkem raha lapsetoetuste tõus. Kui 2014. aastal oli pere esimese ja teise lapse toetus 19,18 eurot ja kolmanda lapse toetus 76,70 eurot kuus, siis jaanuari algusest tõuseb esimese ja teise lapse toetus 45 eurole ning kolmanda ja iga järgneva lapse toetus 100 eurole kuus. „Seega kui võtta näiteks kahe keskmist palka teeniva täiskasvanu ja kolme lapsega pere, siis maksude alanemise ja lastetoetuste tõusu tõttu suurenevad pere igakuised tulud ligi 100 euro võrra,“ märkis Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Vajaduspõhine peretoetus ehk perekonna sissetulekust sõltuv toetus suureneb 2015. aastal 9,59 eurolt 45 euroni kuus, kui peres on üks laps ning 19,18 eurolt 90 euroni, kui peres on kaks või enam last. Vajaduspõhist peretoetust saab taotleda läbi kohalike omavalitsuste. Uuest aastast hakkavad tasuta koolitoitu saama ka gümnaasiumiõpilased, mis teeb veidi kergemaks nende perede elu, kus kasvavad juba suuremad lapsed.

Eakamaid inimesi puudutab enim pensionide tõus, mis sarnaselt 2014. aastale ulatub 5,9%ni. Keskmine vanaduspension jääb tulumaksuvabaks. Töötutoetuse määr suureneb jaanuarist 3,62 eurolt 4,01 euroni päevas ehk 112,22 eurolt 124,30 euroni kuus. Matusetoetus tõuseb aasta algusest 250 eurole ja laieneb matusetoetuse saajate ring - alates 1. jaanuarist 2015 makstakse matusetoetust ka vähekindlustatud peredele, kes viimase 12 kuu jooksul on saanud toimetulekutoetust.

„Seadusemuudatuste mõju leibkondade rahakotile on pigem positiivset laadi – igakuiselt jääb uue aasta algusest inimeste rahakotti varasemast enam vaba raha. Arvestades toidukaupade hinnatõusu aeglustumist ja kütusehindade languselt saadud kokkuhoidu, võib öelda, et perede majanduslik kindlustunne uuel aastal olenevalt sissetuleku suurusest veidi paraneb. Kindlasti kajastub see tarbimise näitajates, kuid loodetavasti mõjutab ka elanike säästuotsuseid,“ märkis Swedbanki Eraisikute Rahaasjade teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Peamised muudatused alates 1. jaanuar 2015:

• Töötasu alammäär tõuseb 355 eurolt 390 eurole;
• Tulumaksumäär langeb 21 protsendilt 20 protsendile;
• Töötuskindlustusmakse määr langeb 3 protsendilt 2,4 protsendile;
• Maksuvaba tulu ülempiir tõuseb 144 eurolt 154 eurole kuus (1848 eurot aastas).;
• Esimese ja teise lapse toetus tõuseb 45 eurole ja kolmanda ja iga järgneva lapse toetus 100 eurole;
• Vanemahüvitise määr on 355 eurot, maksimummäär 2548,95 eurot.
• Töötutoetuse määr tõuseb 3,62 eurolt 4,01 euroni päevas ehk 112,22 eurolt  124,30 euroni kuus;
• Vanaduspensionid tõusevad 5,9%.

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja, sekretar.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirja tellimine