5. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva raamatuklubi soovitab: Pime nurk

Raamatu „Pime nurk” autor Gordon Rugg jagab meiega oma lugu ja näitab, kuidas tema probleemide lahendamise tehnika võib sihile viia, eriti siis, kui meeskonna asjatundjatel on kõik vajalikud andmed silme all, kuid nad on ikkagi lootusetult ummikus. Autor innustab meid oma mõttemalle analüüsima ning pakub välja uusi meetodeid, kuidas probleeme lahendada ja koode lahti murda.

Autorid: Gordon Rugg, Joseph D’Agnese

Tutvustus

Voynichi käsikirja on peetud üheks maailma kõige mõistatuslikumaks raamatuks. Selle veidrate illustratsioonidega tundmatus keeles raamatu kallal ragistasid maailma parimad asjatundjad peaaegu terve sajandi. Kuid kõigest nelja ja poole kuuga leidis Gordon Rugg üles vihjed, et kogu see raamat võib olla vaid suur ja särav alttõmbamine.

Mida malemeistrite põhjal võib järeldada selle kohta, kuidas inimesest saab mingi ala asjatundja? Miks võidusõitjad ei oska selgitada oma rooli taga tehtud otsuseid? Mida võib jalgpallivõistluste tulemuste ennustamise põhjal öelda inimese valikute tegemise võime kohta?

Raamatu autor Gordon Rugg on tunnustatud teadlane – lingvist, arvutiteadlane, andmetöötluse ja tehisintellekti uurija –, kes on pühendanud palju asjatundja mõistuse uurimisele. Kui räägitakse oma ala asjatundjatest, siis arvatakse enamasti, et nad teavad vastuseid. Siin raamatus toob autor välja üllatavad ühisjooned, mis on omased kõigile inimestele ja mistõttu kõik kipuvad tegema samasuguseid vigu, hoolimata sellest, mis alal nad töötavad, kui arukad nad on või kui suured asjatundjad nad omal alal on. Toetudes oma laialdastele kogemustele, näitab autor lugejale, kuidas ja miks inimesed teatud olukorras alati eksivad, miks eksimine on vahel vajalik, kuidas teha paremaid vigu, ning kuidas tehtud tööd analüüsida. Autor tutvustab oma meetodit, mille abil ta murdis lahti Voynichi käsikirja koodi ja mida saab rakendada iga pealtnäha lahendamatule küsimusele vastuse leidmiseks. Keskendudes sellele, miks ja kuidas inimesed vigu teevad, pakub ta välja võimalusi, kuidas leida üles paljude kihtide all peidus olevad vead, kuidas õppida küsima õigeid küsimusi ja leidma keerukatele probleemidele õigeid lahendusi.

Loe raamatu arvustust ja tutvu raamatu sisukorra ning tellimisinfoga SIIT.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700