Autor: Sekretär.ee • 29. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas lapsehoolduspuhkuselt naasjat võib koheselt koondada?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ingrid Iter.

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ingrid Iter:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 93 lõike 1 kohaselt ei tohi tööandja koondada rasedat, naist, kellel on o~igus rasedus- ja su¨nnituspuhkusele ega isikut, kes kasutab lapsehoolduspuhkust vo~i lapsendaja puhkust. Seega vo~ib to¨o¨andja koondada ku¨ll to¨o¨lka¨iva alla kolmeaastast last kasvatava isiku, kuid lapsehoolduspuhkusel olevat to¨o¨tajat koondada ei tohi.

Kui tööandja on veendunud, et lapsehoolduspuhkuselt naasjaga pole võimalik töölepingut edasi täita töö lõppemise, sealhulgas töökorralduste muudatuste tõttu, on tegemist koondamissituatsiooniga (TLS § 89 lõige 1). Kuna lapsehoolduspuhkuse ajal on töötaja koondamine keelatud, siis vastavasisulise avalduse saab töötajale esitada alles pärast tema tööle asumist ehk esimesel tööpäeval.

Kui tööle naasmise ajaks ei ole töötaja laps veel kolmeaastaseks saanud, tuleb järgida seaduses olevat piirangut, mille kohaselt alla kolmeaastast last kasvataval vanemal on koondamisel eelisõigus tööle jääda (TLS § 89 lõige 5). See tähendab, et kui temaga võrreldaval ametikohal töötab veel isikuid, kellel alla kolmeaastast last pole, on väikelapse vanemal õigus tööle jääda ning koondatav tuleb valida teiste sarnast tööd tegevate töötajate hulgast.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile [email protected] või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).

Allikas vastused.ee.

Loe lisaks tööõigusalaseid nõuandeid siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700