4. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega arvestada koolitusplaane tehes?

Koolitaja Sirje Tammiste jagab nõuandeid, millist koolitust eelistada, kas teha uuel aastal sisekoolitus või saata inimesed avatud gruppidesse, kas korraldada üks koolitus aastas või pigem läbimõeldud arenguprogramm ning keda valida koolitajaks.

Sisekoolitus

Sisekoolituse eelised on kahtlemata väga suured – ühine õppimine liidab meeskonda, teeb ühtsemaks teatud põhimõtted, ühtlustab oskusi. Ka näeme koos koolitusel olles oma kolleege teise pilguga – millised on nende küsimused, kuidas nad asjadest mõtlevad. Isegi kui koolituse eesmärk ei ole koostöö tugevdamine, on see siiski just sisekoolitustega saavutatav. Juba ühine sõit, õhtusöök ja tööväline suhtlemine on inimesi tugevamini ühendav.

Ettevõtte väärtused ja neile igapäeva elus toetumine, arenguvestluste läbiviimine, oskus konflikte lahendada ja vahendada – nii need kui ka paljud teised teemad on hea aeg-ajalt kogu meeskonnaga läbi arutada.

Sisekoolituste korraldamisel peaks aga mõtlema, kas antud teema ka kõikide jaoks huvipakkuv on. Kui töötajat koolituse teema ei kõneta või ta on juba sellisel koolitusel osalenud, võib tema negatiivne suhtumine olla ka teiste jaoks demotiveeriv.

Avatud koolitused

Sobivad eelkõige juhtidele, et saada oma ringist välja ja keskenduda rahulikult iseenda arengule, kuulata teisi juhte ja arendada suhteid. Ikka on teadmisi, mida ettevõttes vajab vaid üks inimene – selleks sobivad avatud grupid suurepäraselt. Kui aga koolitusel on koos väga erineva valdkonna inimesed, võib avatud grupi kasutegur olla väike, sest osalejate ootused on erinevad ja koolitajal on keeruline fookust valida.

Arenguprogramm

On hea alustavatele juhtidele või kui on soov teatud oskuste arendamisel sügavuti minna. Meeskonnas mõeldakse läbi kõik need teadmised ja oskused, mida juurde vajatakse. Mõned teemad vajavad paari tundi, teised jälle rohkem aega – nii koolitust läbi analüüsides jõutakse ka selle ülesehituseni.

Sellesse etappi võiks kaasata ka koolitajad, kellega soovitatakse koostööd teha. Kogenud koolitajad osakavad anda soovitusi programmi ülesehituseks.

Arenguprogrammid sobivad hästi suhtlemisoskuste arendamiseks. Olles suhtlemistreener saan öelda – uusi suhtlemisoskusi õpitakse treenimise kaudu. Sama on ka DiSC-testi koolitusega – ühe päevaga saab selgeks testi loogika, kuid käitumise muutust see veel kaasa ei too. Püsivama tulemuse saavutab arenguprogrammi läbi viies.

Kuidas valida koolitajat?

Koolitajat valides ära piirdu pakkumise ja hinna vaatamisega – leia aeg koolitajatega kohtumiseks. Koolitaja isiksus on sama tähtis kui see, mida ta on õppinud ja millised on tema kogemused.

Selleks, et läbi viia suhtlemistreeningut, peaks koolitajal olema suhtlemistreeneri kutse. Selle omandamiseks peab ta õppima aastases väljaõppes ja jõudma riikliku kutseni. DiSC-koolituse läbiviimiseks peab olema sertifitseeritud konsultant – siis võid kindel olla, et ta kasutab õigeid kontrollitud teste ja omab ajakohaseid teadmisi.

Sama on coaching’u, supervisiooni ja muude valdkondadega. Eestis on tugevaid professionaale, kelle hulgast leiad kindlasti enda jaoks sobivaima.

Pakkumiskutse olgu läbimõeldud

Koolitusprogrammi pärast ei pea tellija muretsema, oluline on koostada hea pakkumiskutse. Kui sead selge eesmärgi, millist tulemust koolitusest ootad, on programmi koostamine juba koolitaja töö.

Küll aga on vaja läbi mõelda pakkumiskutse. Kui soovid sisse kirjutada nõudeid koolitaja ettevalmistusele, küsi julgesti nõu kutseühingutelt või kogemustega koolitusjuhtidelt.

Kindlasti ära soovi, et ühe päeva jooksul kõik oskused selgeks saaksid. Liiga palju teemasid kokku surudes ei õpita koolitusel tegelikult mitte midagi. Pigem vähem, aga paremini!

* Artikkel ilmus 20.02.2015 Äripäeva lisalehes "Koolitus".

Loe lisaks http://tammistepersonal.ee/blogi.

Autor: Sirje Tammiste, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700