13. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus toimub esmakordselt restoranikuu

Tartu toidukohad on meeldivalt kihama löönud – veebruari lõpuni kestva restoranikuu "Maitsev Tartu" raames pakuvad erimenüüd 11 erinevat ülikoolilinna restorani, kus kolmekäiguline menüü maksab 18 eurot, kirjutab Äripäeva lisaleht Puhkepäev.

Restoranikuu toimub Tartus esmakordselt. Ettevõtmise eesmärk on Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna ettevõtluse arengu spetsialisti Marilin Krooni sõnul pakkuda koostöös restoranidega kõigile toiduhuvilistele nii Tartust kui ka väljastpoolt uusi ja põnevaid maitseelamusi ning tutvustada loomulikult ka Tartut kui põneva toidukultuuriga linna.

Kolm käiku 18 euro eest

Ettevõtmises osaleb tänavu 11 restorani, kes näitasid üles huvi ettevõtmises kaasa lüüa. Nendeks on Atlantis, Bel-Ami, Cafe Truffe, Chez Andre, Dorpat, Eduard Vilde lokaal, Meat Market, Polpo, Spargel, Werner ja Villa Margaretha. Neli neist restoranidest on muide osalised ka viimaste aastate Eesti restoranide TOP 50-s.

Kui ettevõtmises osalemiseks nõudmisi söögikohtadele ei esitatud, siis restoranikuu jooksul pakutav erimenüü peab vastama küll mitmetele tingimustele – olema kolmekäiguline, valmima võimalikult suures osas eestimaisest toorainest, moodustama tervikliku maitseelamuse ning maksma kokku 18 eurot. “Maitsepaleti mitmekesistamiseks jagati toorained ettevõtete vahel loosiga. Seega on menüüdes esindatud nii veise-, sea-, lamba-, küüliku-, uluki-, vuti-, pardi-, kanaliha kui ka kala,” selgitas Kroon.

Näiteks pakub restoran Chez Andre pošeeritud kanafileed punapeedi konsomees, mis on serveeritud hõrgu leiva-härjasaba brüleekreemi ja mõningate juurviljadega. Sparglis serveeritakse aga näiteks vutifileed vutilihapiruka, pastinaagi-maapirnikreemi ja trühvli-punaveinikastmega. Lisaks pakub iga restoran mõnusat eel- ning magusrooga.

Mitu tuhat rooga juba serveeritud

Ühtset broneerimissüsteemi välja töötatud pole. Aga et ettevõtmine on käivitunud suure hooga, siis soovitab Kroon võtta eelnevalt otse ühendust väljavalitud restoraniga, et endale laud broneerida.

Ja kui juba kohale mindud ja road ära maitstud, on oodatud ka igaühe tagasiside. Kõigil külalistel on võimalik hinnata Krooni sõnul restoranide pingutusi ettevõtmise kodulehel oleval hindamisskaalal või restoranis jagatavaid hindamissedeleid täites. Hinnang menüüdele selgub märtsi esimestel nädalatel.

Ettevõtmine jätkab Tartus varem korraldatud rahvusköökide päevade tava. “Me väga loodame, et sellest kampaaniast kujuneb uus, meeldiv ja oodatud traditsioon Tartus. Projekt saab jätkuda, kui on aktiivne huvi koostööks ja valmisolek kõikidel osapooltel anda parim,” sõnas Kroon.

Veebruari esimestel päevadel on inimeste huvi olnud juba üllatavalt suur, erimenüüd on käinud Krooni sõnul proovimas ligi 1000 toidunautlejat. Seega on lootust, et üritus jääb kestma ka järgmisel aastal.

Tartu restoranikuu "Maitsev Tartu" kestab 1.–28.veebruarini Tartus. Võimalus külastada 11 erinevat Tartu restorani, mis pakuvad restoranikuu puhul 3-käigulist erimenüüd, mille hinnaks on 18 eurot. Lisinfo www.maitsevtartu.ee.

Põnevad sündmused toidumaailmas

Kontsert-õhtusöök Nat King Cole'i lugude saatel, esineb Dave Benton koos bändiga

14.02 kl 19 on õhtusöögi algus Tallinnas restoranis Maikrahv, kl 20 kontserdi algus. Õhtusöögil pakutakse klaas vahuveini, kahekäigulist õhtusööki, kohvi/teed ja vett, taustaks džässkontsert Dave Bentoni esituses.

Pilet: 39 eurot

www.maikrahv.ee

Kontsert-õhtusöök Marilyn Jurmani trioga

14.02 kl 20 Tallinnas restoranis Massimo. Õhtusöök sisaldab kolmekäigulist õhtusööki, tervitusjooki ja veine toidu kõrvale ning muusikaelamust Marylin Jurmani triolt. Repertuaaris on kollektiivi omaloomingut.

Pilet: 39 eurot

www.massimorestoran.ee

Kunstnik-õhtusöök restoranis Neh

18.02 kl 20 Tam Galerii näitus "AbstrAKT" restoranis Neh koosneb abstraktsetest aktifotodest, mis uurivad erinevaid maastikke inimkehal. Kolmekäigusel õhtusöögil, mis on koostatud peakokk Yves Le Lay poolt, tutvustab galerist Andra Orn kunstnik Oliver Moosust, kes kommenteerib õhtul oma teoseid. Pakutakse ka tervitusjooki ja vahuveini.

Pilet: 40 eurot

www.neh.ee

9-käiguline õhtusöök "Jagatud hetked" koos Michelini tähega pärjatud koka Jouni Toivaneniga

21.02 kl 19 Tallinnas restoranis Lyon. Tol õhtul asuvad ühiselt kokkama Michelini tähega pärjatud Soome eliitkokk Jouni Toivanen ja Viru Lyoni peakokk Jürgen Lip.

Pilet: 59 eurot, veinipakett lisaks 20 eurot

www.cafelyon.ee

Gurmeeteater "Kriminaalne õhtusöök"

6.03 kl 17.30 ja 21, 8.03 kl 17 ja 20

"Kriminaalne õhtusöök" on elamusõhtu, milles kohtuvad gurmeetoit ja krimilavastus. Kahe ja poole tunni jooksul saab nautida kolmekäigulist õhtusööki ning jälgida kriminaalseid sündmusi, mis arenevad vaatajate silme all. Lisaks pakutakse tervitusjooki ja klaasikest veini.

Pilet: 59 eurot

www.gurmeeteater.ee

Loe Puhkepäeva toidukriitiku Heidi Vihma restoraniteste siit.

Autor: Signe Sillasoo, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700